Nieuw West in the Picture
Image default
Bedrijven

De belettering van een grafsteen  

Veel mensen kiezen ervoor om wanneer een van hun naasten, familie of vrienden overleden is deze persoon te begraven. Het is dan ook erg belangrijk voor de nabestaanden van de overleden persoon dat het graf er netjes uitziet en dat de persoon een goede en schone laatste rustplaats heeft. Grafstenen en grafmonumenten spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Er zijn verschillende soorten grafstenen, maar 1 ding hebben bijna alle grafstenen met elkaar gemeen, namelijk dat ze beletterd zijn.

De belettering van een grafsteen

Een grafsteen is beletterd met de voornaam en achternaam van de overleden persoon, met daarbij tevens de geboortedatum en de datum dat deze persoon overleden is. In bepaalde gevallen staan er ook andere teksten bij. Bijvoorbeeld als nabestaanden die het recht gekregen hebben een bepaalde tekst te plaatsen hiervoor hebben gekozen of als de persoon die overleden is voor het overlijden aan heeft gegeven een bepaalde tekst daar te willen. De belettering zelf wordt uitgevoerd door echte vakmensen. De belettering van een grafsteen is immers een lastig vak en is dan ook niet iets dat even snel gedaan is. Er zijn dan ook meerdere manieren voor het belegeren van een grafsteen. Dit zijn aparte methodes waarmee het monument beletterd kan worden en iedere manier heeft dan ook zijn eigen kenmerken.

 

Diverse manieren van beletteren

Zoals gezegd kan een grafsteen op verschillende manieren worden beletterd. Over het algemeen worden de methodes van belettering ingedeeld in 4 verschillende categorieën. De eerste is de ingeschilderde belettering. Bij deze methode is het zo dat er een verfsysteem gebruikt wordt dat zeer duurzaam is. Er wordt in deze situatie een primer gebruikt en er komen tevens afwerklagen op de grafsteen bij de belettering. De tweede methode is is de bronzen belettering. Bij de bronzen belettering kunnen er verschillende kleuren gebruikt worden. Brons is namelijk niet de kleur, maar het materiaal waar gebruik van gemaakt wordt. Er kunnen bij dit type belettering extra afwerklagen gebruikt worden. De derde methode is de belettering in glas. Deze methode wordt over het algemeen beschouwd als een redelijk moderne methode. Er worden bij belettering in glas technieken toegepast zoals zandstralen en glasfusion, maar ook lakken. Bij deze methode kan er op de grafsteen bijvoorbeeld ook een foto worden geplaatst. De laatste methode waarmee een grafsteen beletterd kan worden is de belettering in RVS. Bij de belettering in RVS wordt er duurzaam materiaal gebruikt en ook bij deze methode wordt er vaak gezorgd dat het monument er modern uitziet. Een voordeel bij deze methode is de onbreekbaarheid. Ook kan belettering in RVS goed tegen diverse weersomstandigheden zoals heftige regen en bijvoorbeeld onweer.

Bezoek de website van Andersgedenkmonumenten voor meer informatie over grafstenen en grafmonumenten.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/