Nieuw West in the Picture
Image default
Bedrijven

Wat als je vog aanvraag wordt geweigerd?

Een vog aanvragen is vaak een onbekende procedure als je hen eerst aanvraagt. Het kan ook zijn dat je vog wordt geweigerd door de overheid. Dan kan je als individu echter wel stappen nemen. We leggen hier even uit wat een vog juist inhoudt en wat je kan doen als je vog aanvraag wordt geweigerd.

 

Wat is een vog aanvraag? 

Een vog aanvraag, of een aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag, is een verklaring die je bij de overheid aanvraagt wanneer dat noodzakelijk zou zijn. Zo een vog wordt vaak aangevraagd wanneer een persoon een nieuwe positie of nieuw werk begint. Vooral in de zorg sector en voor chauffeurs is een vog noodzakelijk, omdat een vog een indicatie van je integriteit en verantwoordelijkheid is. Wanneer je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zou willen doen in een rusthuis, dan is een vog noodzakelijk. Een vog toont immers wat er op je strafblad staat en of deze leeg is. Er zijn echter nog andere momenten waarbij een vog je goed gedrag moet aantonen, bijvoorbeeld wanneer je een visum zou willen aanvragen voor een specifiek land

 

Hoe verloopt een vog aanvragen? 

Je kan op twee manieren een vog aanvragen. Ten eerste kan je naar de gemeente gaan en daar een aanvraag indienen. Hiervoor heb je de noodzakelijke gegevens nodig en soms een handtekening van je werkgever om te tonen dat je effectief de vog moet aanvragen. Daarnaast kan je ook online een vog aanvragen. 

 

Wat kan je doen als een vog aanvraag wordt geweigerd? 

Als je al wat op je juridische kerfstok hebt staan, dan kan de aanvraag worden geweigerd. Dit wil zeggen dat de overheid de inhoud van je strafblad relevant vond voor de job in kwestie. Als je er niet mee akkoord bent, heb je zes weken om tegen deze beslissing te bezwaren. Dit kan je doen door een brief naar het adres van Justis te sturen. Indien de argumenten in je bezwaar opnieuw worden afgewezen, kan je een rechter laten beslissen over je vog aanvraag. Deze stap moet je overigens ook binnen de zes weken nemen. 

https://www.vognodig.nl/