Nieuw West in the Picture
Onderwijs

Techniekonderwijs op de basisschool

Techniekonderwijs op de basisschool

 

Techniekonderwijs bereidt kinderen voor op de toekomst, een toekomst waarbij eigenschappen als ruimtelijk inzicht, goed kunnen werken met je handen en kennis hebben over verschillende digitale disciplines erg van pas gaan komen. Wanneer kinderen op een jonge leeftijd al in aanraking komen met techniek hebben ze veel tijd hun kwaliteiten hierin verder te ontwikkelen.  

Techniek basisschool 

Zelfs op de basisschool kan en moet er al aandacht besteed worden aan techniekonderwijs. Sterker nog, een school heeft er veel baat bij hier op een jonge leeftijd al mee te beginnen. Kinderen zullen dan snel wennen aan deze manier van leren en verschillende eigenschappen die hierbij horen al beginnen te ontwikkelen. Het gave aan techniekonderwijs op een basisschool is dat het in vele stappen en moeilijkheden kan worden uitgevoerd, in principe hoeft er geen einde te komen aan het leren met techniek. In groep 1 kunnen leerlingen bezig gaan met het maken van hun eigen verf. Naast dat het natuurlijk ontzettend leuk is om je eigen verf te maken leren kinderen de basisprincipes van welke kleuren samen een nieuwe kleur maken. Daarnaast krijgen kinderen inzicht in wat verf nou eigenlijk is. Deze workshop is een gave eerste stap voor techniekonderwijs. 

Activiteiten voor school 

Techniekonderwijs kennen we in vele verschillende stijlen en disciplines, de essentie van techniekonderwijs is dan ook het leren door te maken. Brightmakers heeft veel verschillende activiteiten voor school bedacht die een basisschool kan gaan implementeren in hun eigen curriculum. Leerlingen kunnen aan het werk met een virtual reality bril, hun eigen robot bouwen of zelf interactieve landschappen creëren. Met de juiste workshopdocent vormt leeftijd geen obstakel maar is dit juist een kans om kinderen op jonge leeftijd een voorsprong te geven. Wanneer kinderen op jonge leeftijd in aanraking zijn gekomen met techniek blijkt dat het in een later stadium makkelijker is hunzelf hier verder in te ontwikkelen. Zeker als we kijken naar de workshop virtual reality, deze discipline zal in de toekomst een grote rol gaan spelen in de mediawereld. Als jonge leerlingen hier nu al mee in aanraking komen hebben ze hier al wat kennis over, deze kunnen ze dan zélf of met hun ouders verder ontwikkelen. Deze workshops werken daarom ook als een inspiratiebron voor de leerlingen, door ze met veel verschillende techniekdisciplines in aanraking te laten komen worden ze aan het denken gezet over wat ze zelf wel en niet leuk vinden.  

 

https://brightmakers.nl