Nieuw West in the Picture
Image default
Aanbiedingen

Tips tegen verkleuring van meubels door de zon

Tips tegen verkleuring van meubels door de zon

 

Het is ontzettend lekker als het zonnetje naar binnen schijnt. Er komt veel licht naar binnen en de zon geeft warmte af. Niets is fijner om even op de bank te zitten en genieten van de zon! Maar naast de grote voordelen van de zon zijn er ook een aantal nadelen. Zonlicht bevat UV straling wat er voor zorgt dat o.a. meubels op langer termijn gaan verkleuren. Het ligt aan een aantal factoren of de meubels in jouw woning gevoelig zijn voor verkleuring. De hoeveelheid ramen en de hoeveelheid direct zonlicht die daardoor naar binnen valt zijn de belangrijkste factoren. Je kunt verkleuring door de zon niet voorkomen, maar er zijn wel een aantal tips om het proces iets te vertragen. 

 

Kies voor een lichte stof

Als je voor een stoffen meubel kiest denk dan heel erg goed na over de kleur, hoe lichter hoe beter. Een lichte stof verkleurt namelijk veel minder snel dan een donkere stof. Als je van plan bent om het meubel bij een raam neer te zetten dan is extra letten op een lichte kleur echt geen overbodige luxe. Je wil niet dat het nieuwe meubelstuk over enkele maanden al verkleurd is. 

 

Materiaal dat minder snel verkleurt

Stoffen met natuurlijke vezels, zoals katoen en linnen verkleuren veel sneller door de zon dan andere stoffen. Wol en polyester kunnen beter tegen zonlicht dus kijk in de winkel altijd van welk soort stof het meubel is gemaakt. Je zou dit mee kunnen nemen in de keuze voor het meubel.  

 

Let op de locatie van het meubel en wissel deze af

De plek waar het meubelstuk staat is ontzettend belangrijk. Kijk of deze buiten het directe zonlicht geplaatst kan worden. Lukt dit niet dan is het echt zaak om bij aankoop op het materiaal en de kleur van het meubelstuk te letten. Een goede tip is om je meubels eens in de zoveel tijd te veranderen van locatie. Heb je hier geen ruimte of mogelijkheid voor zorg er dan in ieder geval voor dat je losse kussens van plek veranderd en indien mogelijk grote lossen delen omdraait. 

 

Houd de zon tegen

De beste optie om verkleuring van meubels tegen te gaan is het tegenhouden van de zon. Je kunt grote kamerplanten voor het raam of op de vensterbank zetten of kiezen voor raamdecoratie zoals plissé gordijnen en inbetweens. Hiermee wordt het meeste zonlicht geblokkeerd, maar er komt nog steeds licht naar binnen. Als je niet houdt van raamdecoratie kun je zonwerende folie kopen. De folie houdt net als raamdecoratie het meeste zonlicht tegen, maar er komt nog steeds een beetje licht naar binnen. Bijkomend voordeel van zonwerende folie is dat het ook warmte tegenhoud en je in de zomer je woning een stuk koeler kunt houden.

https://www.plakfoliewebshop.nl