Nieuw West in the Picture
Image default
Auto's en Motoren

De voor- en nadelen van verschillende vervoermiddelen

Goederen verplaatsen kan op verschillende manieren. De keuze van het transportmiddel hangt af van het soort goederen, de snelheid van het transportmiddel en de kosten. Voor elke vorm van vervoer dien je een vervoersdocument in het bezit te hebben. 

Wegtransport

Wegtransport is vooral geschikt voor kleine hoeveelheden goederen, omdat dit snel en flexibel uitgevoerd kan worden. Het kan onder andere worden gedaan door aanhangwagens, wanneer het gaat om kleine hoeveelheden van bijvoorbeeld afval. Bij J. van Laar trading kun je diverse anssems aanhangwagens kopen. Ook kan het zijn dat er een vrachtwagen aan te pas moet komen. Deze vrachtwagens kunnen net als aanhangwagens, de goederen bij de klant voor de deur afleveren. Er zijn echter er ook nadelen aan wegtransport. Zo kun je met wegtransport last hebben van files op de weg en gelden er in andere landen mogelijk andere regels voor internationaal transport.

Transport per spoor 

Transport per trein is voornamelijk geschikt voor bulkgoederen als steenkool, ijzererts, auto’s en levensmiddelen. Het voordeel van deze manier van transporteren is dat het goedkoper is dan wegvervoer. Het nadeel is dat niet overal rails en stations aangelegd zijn. 

Zeetransport en binnenvaart 

Deze manier van transport is vaak niet snel, maar wel goedkoper dan bijvoorbeeld luchttransport. Het is een duurzame vorm van transport wat geschikt is voor bijna ieder product. Het nadeel van zeetransport is dat niet iedere plaats een haven heeft. In dat geval zal er nog wegtransport moeten worden geregeld en dit kost weer extra tijd en geld. 

Luchttransport 

Luchttransport is snel en kan grote afstanden overbruggen. Deze vorm van transport is handig voor bederfelijke goederen zoals fruit of bloemen. Daarnaast zijn verzekeringspremies een stuk lager. De capaciteit van vliegtuigen is echter beperkt en de kosten zijn relatief hoog in vergelijking met andere vormen van transport. Net als bij zeetransport is er wegvervoer nodig om de goederen naar de plaats van bestemming te transporteren.

Vervoersovereenkomst

Elke vervoersmiddel vereist een ander vervoersdocument. In dit document staat een overeenkomst tussen u en de vervoerder. Bij een aanhangwagen is in sommige gevallen een vervoersdocument nodig.