Nieuw West in the Picture
Image default
Bedrijven

Oneffenheden in de ondervloer opsporen

Voordat je een nieuwe vloer gaat leggen, dien je eerst de ondervloer goed te inspecteren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de oude vloer uit te breken, maar in de meeste gevallen kun je de nieuwe vloer over de oude vloer leggen. Je dient in ieder geval zeker van je zaak te zijn dat de ondervloer helemaal recht en glad is. Daarom is het belangrijk dat je eventuele oneffenheden opspoort.

 

Dit kun je gemakkelijk doen aan de hand van een waterpas. Met een waterpas kun je uitsluiten dat de ondervloer op sommige delen oneven is. Het balletje dient precies in het midden van het waterpas te staan. Is dit niet het geval? Dan dien je de ondervloer te egaliseren.

 

Waarom oneffenheden een probleem zijn

Heb je geen waterpas? Dan kun je eventueel ook een knikker of een balletje gebruiken om te bepalen of de vloer helemaal egaal is. Is dit niet het geval? Dan dien je een nieuwe laag egalisatie aan te brengen. Het kan erg lastig zijn om de vloer helemaal correct effen te krijgen. Toch is het belangrijk dat de ondervloer ontdaan is van lijmresten, scheuren en putjes. Anders is het mogelijk dat je nieuwe vloer er niet strak in komt te leggen, wat leidt tot een teleurstellend resultaat. Bovendien kan de vloer dan sneller slijten, terwijl je anders gemakkelijk 15 jaar plezier van je nieuwe vloer kunt hebben.

 

Een vloer egaliseren

Een vloer egaliseren is dus erg belangrijk als je van plan bent om een nieuwe vloer te gaan liggen. Blijkt uit de proef met een knikker of balletje dat de vloer niet recht is, dan dien je dit aan te pakken. De meeste mensen doen dit niet zelf, maar gebruiken daarvoor de diensten van een professional. Dan weet je zeker dat de vloer spiegelglad is.