Nieuw West in the Picture
Image default
Eten en drinken

Welke soorten whisky zijn er

De ene whisky is de andere niet. Elke whisky-liefhebber heeft zijn of haar favorieten. Er zijn echter ook overeenkomsten tussen verschillende whisky’s. Laten we eens kijken welke verschillende soorten whisky er zijn. We bespreken eerst de belangrijkste soorten, de single malt whisky en de blended whisky.

Single malt whisky

Single malt whisky is een whisky die niet gemengd is met andere whisky. Het is gemaakt van gemoute gerst en volledig afkomstig van één destilleerderij. Een bekende single malt whisky is Scotch, maar ook Brora en Laphroaig zijn voorbeelden van single malt whisky.

Blended whisky

De tweede soort whisky is de blended whisky. Dit is een whisky waarin verschillende whisky’s van meerdere destilleerderijen worden gemengd (vandaar “blended”).

Blended whisky bestaat vaak voor 60% uit single grain whisky. Omdat single grain goedkoper is, zijn blended whisky’s vaak goedkoper dan single malt. De overige 40% bestaat uit één of meer verschillende soorten single malt whisky.

Door het blenden zijn blended whisky soorten vaak wat milder van smaak. Ze spreken daardoor ook de beginnende whisky drinker aan. De meeste whisky die in slijterijen wordt verkocht is een blended whisky.

Blended malt whisky

De blended malt whisky is een blended whisky, maar dan enkel bestaand uit verschillende single malt whisky soorten. Deze soort whisky bevat dus geen single grain whisky.

Single cask whisky

Deze soort whisky is net even wat specialer dan single malt, hij wordt namelijk gebotteld uit hetzelfde vat.

Single Grain whisky

De single grain whisky kwam al ter sprake bij de blended whisky. In tegenstelling tot andere whisky’s wordt deze soort whisky niet gemaakt uit gerst. Daardoor is single grain whisky stukken goedkoper.

Blended Grain whisky

Door meerdere soorten Single Grain Whisky’s te mengen, ontstaat Blended Grain Whisky. Deze soort whisky wordt vooral in Canada veel geproduceerd.

Amerikaanse whisky

In de Verenigde Staten maakt men whisky vaak niet van gerst, maar van mais. Dit noemen we Bourbon of Tennessee Whisky. De laatste kan alleen geproduceerd worden in de staat Tennessee.

Er zijn veel verschillende soorten whisky op de markt. Elke whisky heeft unieke eigenschappen en een geheel eigen dronk. In de meeste slijterijen kun je een heel fatsoenlijke whisky kopen. Maar als je een écht goede whisky zoekt, dan heb je een specialist nodig. Bij www.elitewhisky.com draait het hele leven om whisky. In onze online winkel bieden we je enkel de allerbeste whisky die we kunnen vinden.