Nieuw West in the Picture
Image default
Financieel

Wat betekent AOV?

Je zult de term AOV vast wel vaker gehoord hebben. Het is een term die veel voorkomt in de wereld van de arbeid en dat is niet zomaar. Een AOV is immers erg belangrijk en het is daarom ook belangrijk om te weten wat het betekent, waar de afkorting voor staat en wat een AOV precies inhoud. Hieronder lees je meer over wat een AOV nou is.

Wat is een AOV?

AOV, de afkorting bestaat uit 3 letters en het staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering, die zoals het woord al aangeeft, de mensen kan verzekeren voor eventuele situaties waarin zij terecht kunnen komen waarbij ze arbeidsongeschikt raken. Iedereen kan arbeidsongeschikt raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een ziekte, die er voor zorgt dat je tijdelijk je werk niet kunt uitvoeren, maar dit kan ook komen door bijvoorbeeld een gebroken arm of een gebroken been. Wanneer je een AOV afsluit geef je jezelf de garantie dat je een gedeelte van het bedrag dat je zou verdienen indien je niet arbeidsongeschikt was gedekt krijgt van de verzekering. Vandaar dus ook de benaming arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoe gaat een AOV in zijn werking?

Als je er voor kiest een AOV af te sluiten dien je hiervoor naar een verzekering te stappen. De exacte stappen en hoe alles per detail in zijn werking gaat kan verschillen per verzekering. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het zo dat je zoals bij bijna alle andere verzekeringen, een maandelijks bedrag moet betalen aan de verzekering. Dit heet een premie. Je kunt bij een AOV echter zelf de hoogte van je premie bepalen. In eerste instantie zou je denken, hoe minder je betaalt, hoe beter, maar dit ligt iets genuanceerder. Het is namelijk bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering zo dat hoe meer je als premie betaalt, hoe groter het deel is dat jij van je inkomsten gedekt zult krijgen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Het deel dat je gedekt krijgt wordt aangetoond in een percentage en meestal is de hoogst mogelijk percentage 80%. Hoe meer je premie betaalt, hoe meer je dus gedekt zult krijgen. 

Waarom een AOV?

Een AOV, dat dus staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering is slim om af te sluiten omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Het kan de beste overkomen en een ongeluk kan dusdanig zijn dat je zelfs simpel werk achter de computer maanden niet kunt uitvoeren. Voor sommige mensen betekent dit dus ook maanden lang geen inkomen. De kosten dienen echter alsnog betaald te worden, denk bijvoorbeeld aan de huur. Deze back-up is daarom voor een ieder erg handig en slim om te nemen. Een AOV zorgt dat je hoe dan ook weet dat als er iets met je gebeurt, je je vaste nog kunt betalen.

AOV in de bouw

Een AOV is voor mensen die werken in de bouw erg belangrijk. Wanneer je in de bouw werkt is de kans op een ongeluk veel groter dan wanneer je een kantoorbaan hebt. Meer informatie over de AOV bouw kun je vinden op de website van het AOVcentrum.