Nieuw West in the Picture
Image default
Gezondheid

Waarmee fysiotherapie kan helpen

Fysiotherapie helpt mensen van alle leeftijden met medische aandoeningen, ziekten of verwondingen die hun vermogen tot bewegen en functioneren beperken.

Een op maat gemaakt fysiotherapieprogramma (fysiotherapie Rotterdam) kan mensen helpen terug te keren naar hun vroegere niveau van functioneren, en activiteiten en veranderingen in levensstijl stimuleren die verder letsel kunnen helpen voorkomen en de algehele gezondheid en het welzijn verbeteren. Huisartsen verwijzen patiënten vaak door naar fysiotherapie bij de eerste tekenen van een probleem, omdat het wordt beschouwd als een conservatieve aanpak van problemen. Vraag je je af wat fysiotherapie zo belangrijk maakt? Ter ere van de Maand van de Fysiotherapie in oktober zijn hier 10 manieren waarop je er baat bij kunt hebben:

Pijn verminderen of elimineren. Therapeutische oefeningen en manuele therapietechnieken zoals mobilisatie van gewrichten en weke delen of behandelingen zoals echografie, tapen of elektrische stimulatie kunnen helpen de pijn te verlichten en de spier- en gewrichtsfunctie te herstellen om de pijn te verminderen. Dergelijke therapieën kunnen ook voorkomen dat de pijn terugkeert.

Vermijd een operatie. Als fysiotherapie je helpt de pijn weg te nemen of te genezen van een blessure, is een operatie misschien niet nodig. En zelfs als een operatie nodig is, kun je baat hebben bij fysiotherapie vóór de operatie. Als je sterker en in betere conditie aan een operatie begint, zul je daarna in veel gevallen sneller herstellen. Ook worden, door een operatie te vermijden, de kosten van de gezondheidszorg gedrukt.

Verbeter de mobiliteit. Als je moeite hebt met staan, lopen of bewegen – ongeacht je leeftijd – kan fysiotherapie helpen. Rek- en strekoefeningen helpen om je bewegingsvermogen te herstellen. Fysiotherapeuten kunnen mensen een stok, krukken of een ander hulpmiddel aanmeten, of beoordelen of er orthesen moeten worden voorgeschreven. Door een individueel zorgplan op maat te maken kan elke activiteit die belangrijk is voor iemands leven geoefend en aangepast worden om maximale prestaties en veiligheid te garanderen.

Herstellen van een beroerte. Het is gebruikelijk om na een beroerte enige mate van functie en beweging te verliezen. Fysiotherapie helpt verzwakte lichaamsdelen te versterken en het lopen en het evenwicht te verbeteren. Fysiotherapeuten kunnen ook het vermogen van patiënten met een beroerte verbeteren om zich in bed te verplaatsen, zodat ze thuis onafhankelijker kunnen zijn, en hun zorg voor toiletgang, baden, aankleden en andere activiteiten van het dagelijks leven verminderen.

Herstellen van of voorkomen van een sportblessure. Fysiotherapeuten begrijpen hoe verschillende sporten je risico op specifieke soorten blessures kunnen vergroten (zoals stressfracturen bij afstandslopers). Ze kunnen passende herstel- of preventie-oefenprogramma’s voor je ontwerpen om een veilige terugkeer naar je sport te garanderen.

Je evenwicht verbeteren en vallen voorkomen . Als je met fysiotherapie begint, word je gescreend op valrisico. Als je een hoog valrisico hebt, zullen de therapeuten je oefeningen geven die je evenwicht veilig en voorzichtig op de proef stellen om situaties uit het echte leven na te bootsen. Therapeuten helpen je ook met oefeningen om de coördinatie te verbeteren en hulpmiddelen om veiliger te lopen. Wanneer het evenwichtsprobleem wordt veroorzaakt door een probleem in iemands vestibulaire systeem, kunnen fysiotherapeuten specifieke manoeuvres uitvoeren die snel een goede vestibulaire werking kunnen herstellen, en de symptomen van duizeligheid of vertigo kunnen verminderen en elimineren.

Beheer van diabetes en vasculaire aandoeningen. Als onderdeel van een algemeen diabetesbeheersplan kan lichaamsbeweging helpen om de bloedsuiker effectief onder controle te houden. Daarnaast kunnen mensen met diabetes problemen hebben met het gevoel in hun voeten en benen. Fysiotherapeuten kunnen deze patiënten helpen bij de juiste voetverzorging om verdere problemen in de toekomst te voorkomen.

Beheer van leeftijdsgebonden problemen. Als mensen ouder worden, kunnen ze artritis of osteoporose ontwikkelen of een gewrichtsvervanging nodig hebben. Fysiotherapeuten zijn experts in het helpen van patiënten om te herstellen van een gewrichtsvervanging, en om artritis of osteoporose op een conservatieve manier te behandelen.

Beheer hart- en longziekten. Hoewel patiënten na een hartaanval of procedure hartrevalidatie kunnen ondergaan, kun je ook fysiotherapie krijgen als je dagelijks functioneren is aangetast. Voor longproblemen kan fysiotherapie de kwaliteit van leven verbeteren door versterkende, conditionerende en ademhalingsoefeningen, en patiënten helpen vocht in de longen op te ruimen.

Beheer van de gezondheid van vrouwen en andere aandoeningen. Vrouwen hebben specifieke gezondheidsproblemen, zoals bij zwangerschap en zorg na de bevalling. Fysiotherapeuten kunnen gespecialiseerde behandeling bieden van problemen met betrekking tot de gezondheid van vrouwen.

Daarnaast kan fysiotherapie gespecialiseerde behandeling bieden voor: Darmincontinentie, borstkanker, constipatie, fibromyalgie, lymfoedeem, mannelijke bekkengezondheid, bekkenpijn en urine-incontinentie.

Als je vragen hebt over hoe fysiotherapie jou of iemand om wie je geeft kan helpen, aarzel dan niet om je zorgverlener of plaatselijke fysiotherapeut om informatie te vragen.

Kijk ook eens naar manueel therapeut Rotterdam