Nieuw West in the Picture
Image default
Huishoudelijk

De vele voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto heeft veel voordelen. Zo is de eerste dat elektriciteit per kilometer een stuk goedkoper is. Een gemiddelde benzine hatchback gebruikt al vrij snel 15 cent per kilometer, maar een elektrische hatchback gebruikt niet meer dan 5 cent per kilometer. Dit lijkt misschien niet veel, maar op 300.000 kilometer is dit al 30.000 euro, en dat bedrag wordt hoger naarmate je meer rijdt. Een ander groot voordeel is dat je thuis kan opladen, zo hoef je bijna nooit meer je route voor brandstof aan te passen. Laat simpelweg een elektromonteur krachtstroom aanleggen voor een laadaansluiting, en je auto is altijd vol “getankt” voordat je aan een reis begint.

Een elektrische auto is veel goedkoper

We hadden het al over de veel lagere brandstofkosten per kilometer. (Dit is waarom je taxibedrijven veel sneller over ziet stappen op elektrische auto’s, zij maken namelijk veel meer kilometers, dus de extra investering die een elektrische auto vergt hebben zij er zo weer uit.) Maar er zijn meer punten waar elektrische auto’s je geld kunnen besparen. Zo is de wegenbelasting voor een elektrische auto uit milieuoverwegingen lager, en kan je vaak nog subsidie krijgen voor de aankoop. Maar er is meer: een elektrische auto heeft minder bewegende delen, wat tot minder slijtage werkt, waardoor je minder vaak een garage nodig zal hebben.

Thuis op kunnen laden is echt heel comfortabel

Thuis op kunnen laden voelt soms als slechts een nice to have, maar het is echt heel comfortabel. Het is je vast wel eens overkomen dat je bijna te laat op je werk zou komen, en er dan onderweg ook nog eens achter komt dat je niet genoeg brandstof hebt om op je werk aan te komen, waardoor je moet gaan tanken. Met een elektrische auto is dit verleden tijd, je sluit je auto bij thuiskomst aan, en de volgende ochtend is de accu vol.