Nieuw West in the Picture
Image default
Vervoer en transport

Opladen van de e-step

Introductie

Elektrische scooters zijn populair, leuk om te rijden, betaalbaar, en kan worden gebruikt voor woon-werkverkeer en het uitvoeren van boodschappen door de stad. Veel elektrische scooters zijn compact en kunnen je de laatste kilometers laten afleggen naar school of je werkplek.

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische scooter en kan langer meegaan als je hem correct oplaadt en er goed voor zorgt. Mocht je nog op zoek zijn naar een elektrische step? Bekijk dan eens het aanbod van een webwinkel voor steps. Hier vind je hoogstwaarschijnlijk diverse modellen, zoals bijvoorbeeld de skywalker 10c.

Korte informatie

Je kunt de accu’s van elektrische scooters vergelijken op hun capaciteit, gewicht, efficiëntie, levensduur, veiligheid en kosten. Twee soorten accu’s worden gebruikt in elektrische scooters, enkele goedkope modellen gebruiken lood-zuur accu’s, maar de meerderheid van de elektrische scooters van vandaag gebruiken lithium-ion accu’s.

De capaciteit van een accu is de hoeveelheid lading die erin kan worden opgeslagen en lithium-ion-accu’s hebben een hogere capaciteit per volume-eenheid dan lood-zuur-accu’s. Voor dezelfde accucapaciteit is een lithium-ion-accu veel lichter dan een lood-zuur-accu.

Het rendement (verhouding tussen de hoeveelheid lading die de accu tijdens het laden binnenkomt en de hoeveelheid lading die tijdens het gebruik wordt ontladen) van een lithium-ion-accu is meer dan 90% vergeleken met 65% van een lood-zuur-accu (bij dezelfde capaciteit en bedrijfstoestand).

Lithium accu’s hebben een langere levensduur dan lood-zuur accu’s. De kosten van een lithium-ion accu zijn echter drastisch hoger dan die van een lood-zuur accu.

Laten we eens kijken hoe de lithium-ion accu werkt- Een lithium-ion accu heeft elektroden (lithium kobalt oxide en grafiet) die in een elektrolyt zijn geplaatst en gescheiden zijn door een membraan. Een lithium-ion batterij werkt door lithium-ionen af te geven.

Dus

Wanneer de batterij opgeladen is, bevinden de lithium-ionen zich samen met het grafiet. Wanneer de batterij wordt gebruikt, verliest het grafiet lithium-ionen en verplaatst het zich naar het lithiumkobaltoxide, en dit gebeurt gedurende de tijd van gebruik (ontlading).

Wanneer de batterij wordt aangesloten op een elektrische bron om te worden opgeladen, gebeurt het omgekeerde proces, d.w.z. dat de lithium-ionen weer in het grafiet terechtkomen en de batterij klaar is voor gebruik.