Nieuw West in the Picture
Image default
Woning en Tuin

De oorzaak van zwarte schimmel

Zwarte badkamer schimmel in de badkamer ontstaat op plekken die langdurig vochtig zijn. Wastafel, bad en douchebak zijn risicoplekken. Zwarte schimmel kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en direct laten verwijderen is een goed idee. Een schimmelbestrijding bedrijf biedt uitkomst!

De oorzaak aanpakken

Een schimmelbestrijding bedrijf behoort niet enkel de schimmel te verwijderen, maar moet ook de oorzaak aanpakken. Anders blijft het probleem terugkeren. Een specialist zal de schimmel op de volgende manieren verwijderen:

1. Hij zal zich voorbereiden met beschermende handschoenen, een mondkapje en in serieuze gevallen een beschermend pak.

2. De schimmelplekken worden bevochtigt. Een bestrijdingsmiddel wordt aangebracht op de plek van de schimmel. Denk aan soda, azijn, antischimmelproducten of iets agressiever. Voor de douche wordt vaak azijn gebruikt. Zit het op de kitranden, dan wordt bleekwateroplossing gebruikt met water. Let op dat de specialist ramen open zet, omdat chloordampen ongezond zijn.

3. De specialist zal hierna de schimmel verwijderen. Met een spons, een schuurdoek, tandenborstel of ander materiaal. Een goede specialist zal het proces een aantal keren herhalen. Soms moet het product eerst intrekken. Tijdens de verwijdering van het product zal de schimmel loslaten en ook verwijderd worden.

Onvoldoende afvoer van vocht

Douchen of baden creëert waterdamp. Dit moet afgevoerd worden. Middels open ramen of een zuigsysteem. Anders zal de vocht condenseren. De druppels of het laagje vocht dat je ziet op muren en ramen is gecondenseerd vocht. Als dit lang genoeg blijft liggen, is zwarte badkamer schimmel een zekerheid. Een betere ventilatie is vrijwel altijd een oplossing.

Betere ventilatie

Een schimmelbestrijding bedrijf helpt met het creëren van meer ventilatie van vocht in de badkamer, maar de volgende tips kun je zelf toepassen:

1. Open het raam op een kier tijdens en na het douchen.

2. Installeer een mechanisch afzuigsysteem. Dit kan een afzuigventilator zijn, zoals een badkamerventilator. Dit voert het vocht efficiënt naar buiten. Een (de)centraal WTW ventilatiesysteem voert buitenlucht naar binnen, en binnenlucht naar buiten. Maar voordat de buitenlucht naar binnen komt, wordt het opgewarmd door de binnenlucht.

Opstijgend of doorslaand vocht

Zwarte schimmel is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van stilstaand condens, maar kan in uitzonderlijke gevallen ook het gevolg zijn van opstijgend of doorslaand vocht. Opstijgend vocht is te herkennen aan vochtplekken en (zwarte) schimmel onderaan de muur. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering.

Doorslaand vocht herken je aan schimmel op de buitenmuur. Zwakke muren nemen neerslag op en houden het vast en verspreiden het vervolgens in de rest van de muren. Beiden moeten opgelost worden door een schimmelbestrijdingsbedrijf. Zij zullen doorgaans de muur injecteren tegen opstijgend vocht en de gevel impregneren tegen doorslaand vocht.