Nieuw West in the Picture
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de voordelen van een wake up light?

Kortere dagen hebben voor veel mensen een niet al te beste invloed op hun humeur, om nog maar te zwijgen over het energielevel. Slaap is onmisbaar. Tijdens je slaapcyclus komt je lichaam compleet tot rust en kunnen je spieren goed ontspannen.

Voor veel mensen is rustig opstaan problematisch. Je hebt je vast weleens verslapen of bent gehaast uit bed gerend om vervolgens tegen je halfnaakte huisgenoot op te knallen die net met een bak koffie in zijn handen richting zijn kamer loopt. Dit zijn allemaal geen fijne taferelen en kunnen na verloop van tijd een slechte invloed hebben op hoe je dagelijks functioneert.

Hoe je opstaat, is eigenlijk bepalend voor de rest van je dag. Opstaan met de standaard wekker die hele schelle geluiden produceert, is absoluut geen pretje. Een lichtwekker, die je ook wel wake up light noemt, kan dan uitkomst bieden. Opstaan wordt zo stukken prettiger, en dan met name gedurende de winter waarbij je eigenlijk in het donker naar je werk vertrekt en in het donker weer thuiskomt. Een lichtwekker werkt op een geleidelijke manier.

Zonlicht wordt in feite gesimuleerd, waardoor je prettig opstaat. Dit is natuurlijker dan een wekker die in het donker keihard loeit in de hoop dat jij je warme nestje verlaat. Het licht van een wake up light geeft jouw lichaam een seintje dat het tijd is om uit bed te stappen. Je bent meer ontspannen en uitgerust.

Welke voordelen kleven er aan een wake up light?

Wakker worden met een wake up light, die je op een rustige manier laat opstaan klinkt je vast als muziek in de oren. Er bestaan eigenlijk genoeg voordelen die een lichtwekker met zich meebrengt.

Ten eerste zou je kunnen zeggen dat de wintermaanden de sombere maanden zijn waarbij veel mensen toch wel last hebben van depressies en andere psychische problemen. Hun slaapritme is hierbij noodzakelijk.

Als je je mentaal slecht voelt, is opstaan vaak ook een klus. Dankzij de inzet van een wake up light, wordt de dageraad gesimuleerd iedere ochtend. Dit is natuurlijk effectief op de lange termijn. Voor je het weet sta je met een brede glimlach fris en fruitig naast je bed!

Daarnaast blijft je melatonine goed in balans met een lichtwekker. Bovendien krijgt je ochtend cortisol een goede oppepper. Je hebt na verloop van tijd geen gigantische mokken koffie meer nodig in de ochtenduren, aangezien je wakker en energiek genoeg bent.

De aanschaf van het aangename wekkertje

Je hebt er vast al een tijdje over nagedacht en besluit om te kiezen voor een lichtwekker. Waar dien je dan allemaal op te letten? Wellicht is het goed om wat onderzoek te verrichten, zodat je voor jezelf kunt bepalen wat je wensen zijn.

Een gebruiksvriendelijke daglichtlamp die veilig is en bij de situatie past, is ideaal. Hierbij speelt het lichtbereik een rol, evenals de hoeveelheid lumen. De hoeveelheid lumen heeft betrekking op de mate van helderheid en het lichtbereik bereikt gemiddeld in zo’n 30 minuten de hoogste stand.

Andere zaken zoals de vorm en de alarmgeluiden spelen ook een rol, zij het minder vaak. Toch zijn dit soort details niet geheel onbelangrijk. Wat je ook niet dient te vergeten, is dat je een model kiest zonder knipperende tijdsaanduiding. Er is niets fijner dan zelf de helderheid van de tijdsaanduiding bepalen.

 

https://slaaponline.nl