Nieuw West in the Picture
Image default
Woning en Tuin

Woningnood in Nederland? Hoe zit dit precies?

Dat er in Nederland sprake is van woningnood is algemeen bekend. Snel je huis verkopen in Gelderland, Noord-Holland of in elke willekeurige provincie is dan ook geen probleem. Je woning ben je tegenwoordig razendsnel kwijt. Snel een huis verkopen in Gelderland klinkt mooi en levert veel op door de hoge woningprijzen, maar je moet daarna natuurlijk wel weer een ander huis zien te vinden. En daar wringt de schoen, want door de woningnood is dit nog niet zo eenvoudig. Maar hoe is het zo ver gekomen? Hoe kan het dat er in ons land sprake is van een groot tekort aan woningen? Dit artikel gaat in op de belangrijkste oorzaken van het huizentekort in Nederland.

Te weinig woningbouw in de afgelopen jaren

Een van de belangrijkste oorzaken van het woningtekort in ons land is dat er in de afgelopen jaren te weinig nieuwe huizen bijgebouwd zijn. Hierdoor is het aanbod woningen niet meegegroeid met de vraag door bevolkingsgroei. Hierdoor is er een tekort aan huizen ontstaan die in de honderdduizenden loopt.

Lage rentestand & gunstige hypotheekregels

Door de lage rentestand en de aantrekkelijke hypotheekregels, zoals de hypotheekrenteaftrek, zijn woningen en panden populair geworden om in te investeren. Ook dit heeft een flinke bijdrage geleverd aan het huidige tekort aan woningen in ons land. Momenteel stijgt de hypotheekrente weer en zijn ook hypotheekregels strenger aan het worden, dus de trend lijkt te gaan keren.

Een aantrekkelijk land voor vestiging

Een factor die eveneens een rol speelt bij het grote woningtekort is het aantrekkelijke leefklimaat en de sterke economie in Nederland. Deze factoren maken Nederland tot een geliefd land om je te vestigen. Verder speelt uiteraard een rol dat ons land relatief veel vluchtelingen opneemt.

Kleinere huishoudens zorgen voor toenemende druk op de woningmarkt

Ten slotte speelt een rol dat de Nederlandse huishoudens in de afgelopen decennia steeds kleiner zijn geworden. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn echtscheidingen en relatiebreuken. Gaat een stel uit elkaar, dan is er namelijk nieuwe woonruimte nodig. Als je als stelletjes besluit om snel het huis te verkopen in Gelderland, dan zijn er zelfs twee woningen nodig en gaat het hard! Momenteel zijn er in Nederland zo’n acht miljoen huishoudens, waarvan maar liefst drie miljoen alleenstaanden betreft.