Nieuw West in the Picture
Image default
Zakelijk

Licht, productiviteit en het arbeidsmoraal

Goed licht op de werkvloer is om uiteenlopende redenen van groot belang. Denk aan de veiligheid van je personeel. Door een bedrijfshal, loods of kantoorruimte en natuurlijk de gangen in je bedrijf goed te verlichten, voorkom je dat jouw werknemers nare valpartijen meemaken, gewond raken of nog erger. Maar naast veiligheid heeft goede verlichting in bedrijven nog op tal van andere vlakken echte meerwaarde. In dit blogartikel zetten we alle voordelen van een grondig verlicht bedrijf voor je op een rijtje.

Veiligheid vóór alles!

Als bedrijfseigenaar cq. werkgever ben je volgens de ARBO-wetgeving verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor je personeel. Veiligheid in bedrijven, loodsen en fabrieken begint met ruimtes die goed verlicht zijn. In artikel 6.3 van de ARBO-regelgeving staat dat bedrijven voor een juiste verlichting moeten zorgen om zo de gezondheid en veiligheid van hun personeel te waarborgen. Dit houdt niet alleen dat er op werkplekken voldoende daglicht moet binnenvallen, maar ook dat op donkere plekken kunstlicht moet zijn aangebracht om het gevaar op ongelukken zoveel mogelijk te minimaliseren. Ook moet er sprake zijn van adequate noodverlichting op plekken die als vluchtweg of nooduitgang zijn aangemerkt. Kortom, wanneer het verlichting voor uw loods of bedrijfshal is het goed om hier een specialist voor in te schakelen.

De arbeidsproductiviteit verhogen met efficiënte verlichting

Goede en efficiënte verlichting op het werk, zoals goed afgestelde led-verlichting, is volgens tal van onderzoeken van cruciale invloed op de arbeidsproductiviteit van werknemers. In veel kantoren ligt de lichtsterkte op of rond de 500 lux. En dat is veel te laag, want bij slechte weersomstandigheden buiten (denk aan dichte bewolking en regen) bedraagt de lichtsterkte buiten al zo’n 3000 lux. Reden genoeg om goede led verlichting in je bedrijf te installeren, die zorgt voor voldoende lux.

Biologische effecten van goed werklicht

Maar hoe kan het dat de productiviteit van werknemers omhoog gaat als het licht goed op sterkte is? Dat heeft vooral biologische oorzaken. Licht stuurt allerlei processen in lichaam en geest aan, die effect hebben op het welzijn, humeur en functioneren. Zo is de lichtsterkte van grote invloed op het slaapritme, de temperatuur van je lichaam, de hartslag, de aanmaak van hormonen, vitamine D en andere positieve stofjes. Krijg je op een dag te weinig zonlicht op je huid, dan ben je minder geconcentreerd, voel je je slechter en ben je tevens een stuk minder alert. Door slim te spelen met de kleur van het licht en de lichtsterkte, kun je als werkgever jouw werknemers extra injecties en stimulansen geven lopende de werkdag. Zo is een koel en verfrissend licht in de ochtend beter om je personeel alert en wakker te maken. In de pauze is warm wit licht een slimme keuze die helpt bij het ontspannen. Na de pauze kan er opnieuw gekozen worden voor een frisse lichtkleur om je personeel weer actief te krijgen.

Energie besparen met goede bedrijfsverlichting

Goed licht in bedrijven en kantoren is verder ook van belang, omdat je door een slimme keuze voor verlichting ook een aanzienlijke hoeveelheid energie kunt besparen. Dat is niet alleen een aangename geste naar het milieu, maar uiteraard ook goed voor de portemonnee. Door te gaan voor energiezuinige led lampen kun je jaarlijks binnen je bedrijf honderden tot wel duizenden euro’s besparen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen in deze voor ondernemers soms lastige tijden.