Nieuw West in the Picture
Image default
Aanbiedingen

Japanse wetsteen zoeken voor in de keuken

Ik ben een tijdje bezig geweest naar het zoeken van de beste wetsteen voor mijn botte mes, en daar heb ik de nodige hulp bij nodig gehad. Het valt namelijk nog niet mee om de juiste wetsteen te kopen. De wetstenen waar ik naar zat te kijken waren de King 1000/6000, Seuhiro Cerax 1000/3000, en de Shapton 1000. Deze wetstenen leken mij na een klein beetje onderzoek goede stenen om mee te beginnen. Ik was daarentegen nog niet zeker van mijn keuzes, dus heb ik even mijn goede vriend Dirk om hulp gevraagd die messen slijpt voor zijn favoriete Chinese restaurant.

Advies over wetstenen zoeken

Dirk de messenslijper slijpt niet voor iedereen messen. Zijn services zijn niet te koop, want hij zegt dat hij dan te veel aanvragen krijgt en dat het dan niet meer haalbaar is om ieder mes goed te slijpen. Dirk zei: “Als je net als ik messen slijpt op een wetsteen, dan slijp je voor je plezier en ben je niet bezig met grote aantallen. Ik doe er hooguit een half uur over om een bot mes weer zo scherp te krijgen dat je er een snijdbewijs voor nodig hebt om er mee te mogen werken. Het grote verschil tussen een hobbyist en een professional is het gebruik in gereedschap. Professionals gebruiken electrische slijpstenen waarmee in één keer grote hoeveelheden metaal van je mes worden geslepen. Een hobbyist werkt daarentegen met een fijne selectie wetstenen, waarmee hij nauwkeurig de botte plekken op het mes slijpt, zodat het mes veel langer mee zal gaan”.

Welke wetsteen heb ik nodig

Naast de mooie anekdotes kan ik bij hem ook terecht voor goed advies over wetstenen. Voor een goede wetsteen hoef je niet verder te kijken dan King. King wetstenen zijn namelijk goede 1000 grit wetstenen en daarnaast zijn hun combi wetstenen van zeer goede kwaliteit. Daarnaast kosten ze ook niet veel geld. Als je eenmaal het slijpen goed onder de knie krijgt, dan zal je met moeten kijken naar een 240 grit wetsteen om grote oneffenheden te verwijderen. Je zal misschien een 3000 of 6000 grit nodig hebben om een mooie polijst op je rand te zetten.

De beste wetsteen

Dus ik zal om te beginnen opzoek moeten gaan naar een 1000 grit wetsteen. Als ik hooguit één keer per weer wil gaan slijpen is een combinatie steen van King een goede keuze, omdat je dan direct twee wetstenen in één koopt. Later zal ik opzoek moeten gaan naar grovere en fijnere wetstenen om hiermee het lastigere slijpwerk op te lossen.

 

http://www.slijpwinkel.nl