Nieuw West in the Picture
Beauty en verzorging

Wat zijn Donkere kringen en hoe kom je er vanaf?

We kennen de situatie allemaal. We hebben maar een kort nachtje geslapen en ’s morgens gaat de wekker veel te vroeg. We slepen ons uit ons bed en we worden in de spiegel geconfronteerd met ons slaapgebrek. Donkere kringen en wallen onder de ogen. Maar komen donkere kringen nu ook effectief van te weinig slapen of niet? En de belangrijkste vraag: kan er iets aan gedaan worden? Want heel vaak is het jammer genoeg niet echt flatterend.

 

Wat zijn donkere kringen?

De huid onder onze ogen is flinterdun. Dit komt omdat er zich geen vetweefsel bevindt in dit stukje van de huid. In dit stukje huid bevinden zich heel veel bloedvaten en lymfeklieren. Als er dus een gebrek aan zuurstof of vocht is in ons lichaam dan begint ons bloed trager te stromen. Daarbij wordt het ook donkerder van kleur. Deze bloedvaatjes zijn onder onze ogen dus extra zichtbaar wegens de dunne huid. Daardoor heb je dus donkerblauwe of bruinachtige schaduwen onder de ogen. Het kan perfect zijn dat donkere kringen gewoon genetisch zijn omdat jouw generatie een dunne huid onder de ogen heeft.

 

Wat zijn de oorzaken van donkere kringen?

Als we een nachtje te weinig slaap hebben gehad dan kan het inderdaad zijn dat daar de blauwe kringen door ontstaan. Maar ook als we een wijntje te veel op hebben of als we vaak roken zorgt dit voor gebrek aan zuurstof in onze huid waardoor deze blauwe kringen tevoorschijn komen. Ongezond eten is nog een oorzaak van donkere kringen. Een tekort aan vitamine C kan donkere kringen onder onze ogen veroorzaken. Zit je op het werk lang achter de computer of heb je last van stress? Deze factoren kunnen allemaal meespelen. Uiteraard kan het zijn dat je van deze factoren allemaal geen last hebt en kan er een medische oorzaak zijn. Ga in dit geval eens praten met je huisarts.

 

Zijn donkere kringen te behandelen?

Ja, gelukkig wel! Er zijn zelfs een paar huishoudmiddeltjes die je kan gebruiken om van je donkere kringen af te raken. Leg bijvoorbeeld 2 koude zakjes zwarte thee op de ogen. In zwarte thee zit tannine en dit kan de zwelling verminderen en geeft antioxidanten aan de huid. 10 minuutjes relaxen met de ogen toe en theezakjes erop kan wonderen doen. Schijfjes komkommer op gesloten ogen leggen is een tweede trucje. Komkommer bevat veel vitamines en heeft een vocht inbrengende werking. Testen maar!