Nieuw West in the Picture
Image default
Bedrijven

Tips voor het wassen van je hoofdkussen

Tips voor het wassen van je hoofdkussen

Niets is zaliger dan na een lange dag eindelijk tot rust te komen tussen de fris gewassen lakens in je bed. Maar wanneer je je hoofd laat rusten op je hoofdkussen, dringt het tot je door: is dit wel zo proper als je denkt? Je lakens was je dan misschien wel elke twee weken, maar wanneer heb je voor het laatst je kussen zelf gewassen?

Wist je dat zweet, huidschilfers en vet door je lakens en kussensloop kunnen dringen? Vergeet daarom niet om ongeveer elke twee maanden ook je kussen en matras te reinigen. We helpen je alvast op weg met enkele tips.

Materiaal kussens

Kussens bestaan er in tal van verschillende materialen. Het is dan ook belangrijk om de juiste methode te kiezen om jouw kussen te wassen. We zetten de meest voorkomende materialen even op een rijtje.

Synthetisch of donzen kussen

Een hoofdkussen met een synthetische of donzen vulling kan je eenvoudig zelf wassen in de wasmachine. Om de balans van de trommel te bewaren, kan je 2 tot 3 kussens tegelijk in de trommel steken. Om te voorkomen dat de dons aan elkaar gaat klitten, kan je ook overwegen om enkele tennisballen mee in de trommel te steken. Deze steek je best in een witte hoes of sok. Daarna mogen de kussens in de droger of kan je ze buiten laten drogen.

Traagschuim kussen

Een traagschuim kussen kan je het best met de hand wassen. Doe warm water in een teiltje samen met een beetje wasmiddel en knijp het vuil uit het kussen. Laat daarna het kussen buiten drogen.

Veren kussen

Een veren kussen is veel delicater dan synthetische of traagschuim kussens. Wil je een veren hoodfkussen wassen? Laat dit dan professioneel reinigen in de stomerij.

 

Vlekken uit beddengoed verwijderen

Zweetvlekken

Heb je last van nachtzweten in bed? Dan kunnen er gele zweetvlekken op je hoofdkussen ontstaan. Bovendien kan dit voor onaangename geurtjes zorgen. Om deze vlekken te verwijderen, meng je drie kopjes warm water, een kopje afwasmiddel, een half kopje azijn en driekwart kopje schoonmaaksoda in een teiltje. Behandel de vlek in dit sopje en was daarna het volledige kussen in de wasmachine om ook de laatste vuiligheid te verwijderen.

Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn moeilijker te verwijderen. Wat je zeker moet weten is dat je dit soort vlekken met koud water moet behandelen. Warm water kan de vlekken namelijk juist vastzetten. Gebruik een beetje afwasmiddel of waterstofperoxide met koud water en behandel de vlek hiermee. Vergeet ook zeker niet om daarna het volledige hoofdkussen verder te wassen in de wasmachine voor een goede hygiëne.

Vetvlekken

Nachtcrèmes kunnen door je kussensloop dringen en vetvlekken veroorzaken op je hoofdkussen. Gelukkig kan je dit gemakkelijk zelf weer oplossen. Behandel de vlekken met een beetje afwasmiddel. Laat dit even intrekken en spoel uit.

https://dekbedenzo.nl/