Chloor of zout water zwembad?

Als je een zwembad in de achtertuin hebt, wil je dat het water van je zwembad stralend schoon is. Daar is zwembad chloor voor nodig. Het zuivert je zwembad van schadelijke micro-organismen; het kan ook een effectief middel zijn tegen algen en een zeer krachtige oxidator van verontreinigende stoffen zijn om uw zwembad veilig en schoon te houden. De meeste zwembadeigenaars denken dat het gebruik van zout als reinigings-systeem geen chloor bevat. In werkelijkheid bevat een zoutwatersysteem nog steeds chloor, aangezien zout chemisch gezien natriumchloride (NaCl) is, een combinatie van natrium en chloor dus. De hoeveelheid chloor ligt bij een zout water systeem wel op een lager niveau vergeleken met een chloorsysteem. Dit komt omdat het chloor in het zoutwatersysteem op een constant niveau wordt geproduceerd met behulp van een zout water generator. In chloorsystemen hebben chloorniveaus de neiging te schommelen en in de loop van de tijd te stijgen, wat inconsistent kan zijn en veel meer toezicht vereist dan zout water systemen.

Kosten chloor of zout water zwembad

Een zoutwater zwembad zal meer kosten dan een chloorsysteem omdat voor zout water systemen een zout water generator nodig is. Maar op maandelijkse basis zal het zoutwatersysteem goedkoper zijn. Daar staat tegenover dat, een zoutwatersysteem meer elektriciteit verbruik. Aan de andere kant kost het chloorsysteem minder onderhoud omdat chloorsystemen om de paar jaar een nieuwe buis of regelklep nodig hebben. De totale kosten van beide generatoren zullen op de lange termijn gelijk blijven als gevolg van het onderhoud van de apparatuur.

Onderhoud

Zoutwater zwembaden kunnen eenvoudiger zijn in termen van onderhoud van het water. De meeste zout water generatoren kunnen uw zwembad twee weken zonder tussenkomst onderhouden zolang er zout in zit, om nog maar te zwijgen van het feit dat zoutwaterzwembaden het zout tijdens het proces recycleren. Ter vergelijking, chloortabletten moeten elke week toegevoegd worden aan de toevoer om algengroei te voorkomen en het chloorgehalte van je zwembad op peil te houden. Zoutwaterzwembaden hebben echter vaak problemen met het in evenwicht houden van de pH-waarde van het water. Indien niet correct gedaan, kan het corrosief of schadelijk zijn voor het milieu van het zwembad en dan is er professionele hulp nodig bij het onderhouden van uw generator en het meten en toevoegen van zuren om de pH-waarde van je zwembad in evenwicht te houden. Aan de andere kant, het onderhoud van chloor zwembaden wordt gedaan door het toevoegen van chloortabletten aan het zwembad en het gebruik van testkits voor thuisgebruik. Maar ook met chloor moet voorzichtig omgegaan worden.

Effecten op het milieu en de gebruiker van uw zwembad

Aangezien we chemicaliën gebruiken om het zwembad te onderhouden, zullen deze chemicaliën invloed hebben op de omgeving en de gebruiker. Zoals eerder vermeld, kan zout water corrosief zijn aangezien de chloorproductie bijproducten produceert die schadelijk zijn voor metaal en voor de stenen/beton in de omgeving van het zwembad. Daarom zijn zoutwatersystemen duurder en bewerkelijker dan chloorsystemen. Maar aan de andere kant geven zwemmers de voorkeur aan zoutwaterzwembaden omdat chloorzwembaden een hoger chloorgehalte hebben dan zoutwaterzwembaden, wat de huid kan irriteren en kleding kan beschadigen.

Een Intex zwembad

Wanneer je een tijdelijke oplossing zoekt, of zelf een permanente, kan een Intex zwembad Voor jou gemaakt zijn. Maar ook daar is de keuze tussen zwembad chloor of zout nog steeds een open vraag.

Conclusie

Al met al hebben beide chloorsystemen hun voor- en nadelen, afhankelijk van het aspect waar we naar kijken. Kiezen welk systeem het beste is voor jou hangt af van je voorkeur. Als je op zoek bent naar apparatuur voor een milieuvriendelijk systeem dan kun je beter een chloor systeem installeren. Als je naar het comfort van de gebruiker kijkt en je kunt het zwembad milieu aan passen aan het zout water is het zout water-systeem beter.

https://alleswater.nl/