Nieuw West in the Picture
Financieel

Wilt u graag lenen?

Geld lenen is verleidelijk als u geld nodig heeft om een grote uitgave te bekostigen. Check eerst of geld lenen echt noodzakelijk is. Sparen voor een grote uitgave is een beter alternatief. Geld lenen kost geld door de rente die u hiervoor moet betalen. Hierdoor betaalt u te veel voor een aankoop.

Bepaal voor u zelf of u de aankoop nog kunt uitstellen. Als u spaart, ontvangt u rente en zit u niet vast aan een verplichte maandelijkse aflossing. Door uw aankoop uit te stellen en hiervoor te sparen, hoeft u geen geld te lenen

Geld lenen kost geld

Er zijn wel eens onverwachte situaties die u van te voren niet heeft voorzien. Als u de aankoop of een grote uitgave niet kan uitstellen, dan kunt u bekijken of geld lenen een optie is. Voordat u geld gaat lenen, is het belangrijk om u eerst goed te oriënteren. U kunt geld lenen bij verschillende financiële dienstverleners zoals banken, kredietverstrekkers en financiële tussenpersonen.

Ook zijn er een aantal vergelijkingssites waar u zich eerst kunt oriënteren voordat u geld gaat lenen. Geld lenen kost geld. Daarom is het verstandig om leningen te vergelijken op rente, de totale kosten, de voorwaarden, de prijs-kwaliteit verhouding en de klantervaringen van een aanbieder. Waar moet u op letten als geld gaat lenen? Als u geld gaat lenen is het belangrijk om u eerst goed te oriënteren en rekening te houden met de volgende punten:

1. Verdiep u in de type lening

Als u geld gaat lenen kunt u kiezen uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Voor welke lening u kiest is afhankelijk van een aantal factoren.

Een doorlopend krediet is geschikt wanneer u vooraf de kosten niet exact weet, zoals bij een verbouwing. Het geld dat u voor uw verbouwing nodig hebt, geeft u waarschijnlijk niet in één keer uit. Bij een Doorlopend krediet spreekt u een kredietlimiet met de geldverstrekker af en dat is het bedrag wat u maximaal mag lenen. Bij een doorlopend krediet kunt u in de eerste 36 maanden vrij geld opnemen binnen uw kredietlimiet. Daarna moet u verplicht aflossen om binnen de looptijd van 180 maanden te blijven. De rente en looptijd bij een doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de duur van uw lening. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van het opgenomen geldbedrag, maar kan per 1 mei 2019 niet langer zijn dan 180 maanden.

Een persoonlijke lening is geschikt, wanneer u van te voren weet hoeveel geld u precies nodig hebt om uw aankoop te bekostigen. Ook speelt de levensduur van de aankoop een rol, bijvoorbeeld bij een auto. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente en vaste looptijd. Dit betekent dat de rente tijdens de duur van de lening hetzelfde blijft en u weet precies wanneer u de lening hebt afgelost. Zo voorkomt u dat niet teveel betaalt voor uw toekomstige auto én u de lening hebt afbetaald als uw auto weer aan vervanging toe is.

2. Vergelijk voordat u geld gaat lenen

Vergelijk eerst een lening van verschillende aanbieders voordat u geld gaat lenen. Op vergelijking websites kunt leningen eenvoudig met elkaar vergelijken op type lening, de totale kosten van een lening, de rente van een lening, de voorwaarden van een lening, de prijs- kwaliteit van een lening en de klantervaringen van een aanbieder. Het is verstandig om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende geldverstrekkers. Zo krijgt u een goed beeld in de verschillen, de voorwaarden en de kosten als u geld gaat lenen.

3. Let op de looptijd of aflossing als u lening gaat afsluiten

Het is belangrijk om bij een Persoonlijke lening op de looptijd te letten bij het afsluiten van een lening. U kunt wel kiezen voor een lager maandbedrag, maar dit betekent ook dat u langer aan uw lening vast zit. Hoe korter de looptijd, hoe minder rente u betaald. De totale kosten van een lening zullen dus ook lager zijn, als u kiest voor een korte looptijd.

Bij een Doorlopend krediet is het belangrijk om te letten op het maandbedrag, afslossing van een Doorlopend krediet. Dit is een percentage van het totale kredietlimiet. De meeste geldverstrekkers bieden de volgende percentages aan: 1%, 1,5% en 2%. Als u kiest voor een lagere percentage, betekent dit dat het langer duurt voordat u het doorlopend krediet hebt afgelost.

4. Check voordat u geld gaat lenen of de geldverstrekker een AFM vergunning heeft

Alleen aanbieders met een AFM vergunning mogen in Nederland leningen verstrekken. Het is daarom belangrijk om te checken of de geldverstrekker een AFM vergunning heeft als u geld lenen. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de geldverstrekker aangesloten is bij het Kifid. Het Kifid is het klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst.

Indien u een klacht heeft over uw financieel product of over een financiële dienstverlener, kunt u eerst een klacht indienen bij de dienstverlener. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u uw klacht bij Kifid indienen en bekijken zij of ze klacht kunnen oplossen.

Let op! Geld lenen kost geld.

https://www.directa.nl/