Nieuw West in the Picture
Image default
Woning en Tuin

Tips voor starters op de woningmarkt

Het kopen van een huis als starter zal een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereidingen en strategie kun je het succesvol aanpakken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Financiële voorbereiding

  • Eigen geld altijd nodig: Probeer 10% tot 30% van de aankoopprijs te sparen voor het overbieden. Hoger bieden is tegenwoordig standaard om een huis te kunnen kopen. Kijk op hoeveeloverbieden.nl naar meer info over je mogelijke bod.
  • Schulden aflossen: Verminder je schulden om je kredietwaardigheid te verbeteren en meer hypotheekopties te hebben. Kijk hiervoor in de BKR op bkr.nl.
  • Financieel overzicht: Bereken wat je kunt veroorloven door rekening te houden met je inkomen, uitgaven, schulden en spaargeld.

Verken hypotheekopties

  • Hypotheekadvies: Overweeg om een hypotheekadviseur in te schakelen. Zij kunnen je helpen om de beste hypotheekoptie te vinden op basis van jouw situatie. Het beste is om een adviseur te vinden die tevens makelaar is. Dit is belangrijk om vooraf een indicatie te hebben van de taxatiewaarde. Kijk eens op Lexwonen.nl die landelijk ervaring heeft met financieren en woningaankoop starters.
  • Hypotheekrente: Vergelijk de hypotheekrentes van verschillende aanbieders. Dit kan een groot verschil maken in je maandlasten. Let op, veel banken hebben andere voorwaarden. Vergelijk deze voorwaarden eerst en kijk daarna naar de hypotheekrente.

Subsidies en regelingen

  • Starterslening: Check of je in aanmerking komt voor een starterslening, die door sommige gemeenten wordt aangeboden om de kloof tussen het maximale hypotheekbedrag en de aankoopprijs te overbruggen. In de huidige woningmarkt is het niet handig om te kopen met een starterslening. Verkopers verkopen liever aan iemand die zonder voorwaarden een woning koopt.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Als je een huis koopt met een NHG-hypotheek, heb je een vangnet als je in financiële problemen komt. Verder heb je een lagere hypotheekrente als je met NHG een huis aankoopt.

Oriëntatie huizenmarkt

  • Woonwensen in kaart brengen: Bepaal wat je belangrijk vindt bij en in een woning, zoals locatie, grootte, voorzieningen, enzovoort. Het klinkt makkelijk maar u zou de eerste niet zijn die achteraf verteld: De volgende woning…….!
  • Realistische zoekopdracht: Zoek naar woningen binnen je budget en wees realistisch over wat je je kunt veroorloven. Let op dat de taxatiewaarde van een huis bepalend is wat je kan lenen en niet alleen je inkomen.
  • Bezichtigen: Plan bezichtigingen om een goed beeld te krijgen van wat er op de markt is en om beter te begrijpen wat je wilt en niet wilt. Koop altijd een woning  onder voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Aankoopproces

  • Onderhandeling: Als je een woning hebt gevonden die je wilt kopen, start de onderhandelingen met de verkoper. Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen en doe dit niet zelf. Door de grote vraag naar woningen heeft u minder kans als u alles zelf doet. Een regionale aankoopmakelaar is vaak het beste. Hij of zij kent vaak ook de verkopend makelaar.
  • Voorlopig koopcontract: Nadat je akkoord bent gegaan met de prijs, teken je een voorlopig koopcontract. Hierin staan de voorwaarden van de koop. Let op, er is geen verschil tussen een voorlopig koopcontract of definitief koopcontract. Ze bedoelen hier hetzelfde mee. Een voorlopig koopcontract wordt na een paar dagen het definitieve koopcontract. Voor starters op de woningmarkt is dit el handig om te weten.
  • Bouwkundige keuring: Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om eventuele verborgen gebreken te ontdekken.

Afsluiten hypotheek

  • Hypotheekaanvraag: Dien een hypotheekaanvraag in bij de gekozen hypotheekverstrekker. Dit proces kan enkele weken duren. Via Lexwonen gaat dit vaker sneller, dat komt door rechtstreekse aanstellingen bij geldverstrekkers.
  • Notaris: De notaris regelt de overdracht van de woning en zorgt ervoor dat alles juridisch in orde is. Ga altijd al vooraf met de notaris praten. Zaken zoals eigen geld en eventuele vergoedingsrecht zijn belangrijke zaken om te laten omschrijven.

Verhuizen en inrichten

  • Verhuisplanning: Zorg ervoor dat je een goede planning hebt voor de verhuizing.
  • Adreswijziging: Geef je nieuwe adres door aan instanties en bedrijven. Het lijkt logisch maar u wil niet weten hoe lang de post nog fout aankomt. Nota’s en vervelende situaties komen veelvuldig voor bij verhuizing.
  • Betrek je nieuwe huis: Maak je nieuwe huis tot een thuis! Ook logisch maar maak er iets persoonlijks van. Maak de woning niet te druk met inrichten, je wijzigt de opstelling van meubels nog vaak. Een schapenvacht kopen maakt je ook vaak een blij mens. Je moet deze wel zelf uitzoeken. Kijk eens op schapenvachtenkopen.nl om een heerlijk ontspannen thuis te maken. Op dat bedrijf kan je de schapenvachten van eigen schapen zelf uitzoeken.

Financiële stabiliteit

  • Buffer aanleggen: Zorg dat je na de koop van het huis nog een financiële buffer overhoudt voor onvoorziene kosten. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat u mee doet met de waarde verhoging van uw woning. Starters onderschatten vaak het belang van onderhoud aan een woning.
  • Onderhoud en reparaties: Houd rekening met toekomstige onderhoudskosten en eventuele reparaties.

Toekomstige wijzigingen

  • Vooruitkijken: Denk na over mogelijke toekomstige veranderingen, zoals gezinsuitbreiding of verandering van baan, en hoe dit je woonsituatie kan beïnvloeden.

Door deze stappen te volgen, kun je als starter beter voorbereid zijn op de aankoop van je eerste woning. Het is niet moeilijk te begrijpen dat als u een woning koopt en als er gezinsuitbreiding komt dat 100% werken lastig wordt. Geldverstrekkers gaan u hier niet om vragen. Gebruik gezond verstand. U zou niet de eerste zij die binnen 2 jaar de woning moet verlaten omdat het inkomen te laag is. Starters zijn kwetsbaar omdat ze meestal een hoge lening hebben en geen overwaarde. Denk aan toekomstige wijzigingen in de familiesituatie.