Nieuw West in the Picture
Image default
Zakelijk

Stappen voor effectief productontwerp: een aantal tips

Wanneer je visie en creativiteit met elkaar combineert, dan zullen er nuttige, aantrekkelijke en nieuwe producten ontstaan. Van de beginschets tot het eindproduct: product ontwerpen is een kunst op zich. Ieder gebied heeft zo zijn uitdagingen. Kunstenaars moeten iets aantrekkelijks bedenken, terwijl productontwerpers de focus hebben om het product ook echt nuttig te maken. Het ontwerpen van een product is een uitdaging en als ontwerper moet je rekening houden met alle behoeften van de doelgroep. Een aantal tips bij product ontwerpen.

 

Weten wie je gebruikers zijn

Gebruikers gaan je product kopen en je moet hen van dienst zijn en daarom hun behoeften kennen. Weten wie je doelgroep is kan helpen bij de design, de productie en de lancering van je product. Doordat je de behoefte van de klant begrijpt en weet wat ze graag anders willen zien, kun je het bedenken van oplossingen. Aan te raden is om ook te kijken naar al bestaande producten op de markt. Je zult tot betere oplossingen komen.

 

Je begint met een korte briefing

De basis van product ontwerp is een duidelijke opdracht. Je moet niet alleen specifiek zijn over de resultaten, doelstelling en doelen maar ook over de eisen en wensen van de gebruiker. In deze briefing fase hoef je niet alle zakelijke details te beschrijven. Denk bij een briefing aan de brede lijntjes en kijk naar het grotere geheel. Aan te raden is om aan het begin van het project met beide partijen te praten. Je kunt elkaar leren kennen en genoeg vragen stellen over de deadline, de behoeften en het project.

 

Maak je product nuttig

Je product nuttig maken klinkt misschien logisch, maar dit mag je niet onderschatten. Je product moet altijd nuttig zijn voor je doelgroep, anders heeft het weinig zin om te ontwerpen. Het nut van een product is een van de topprioriteiten. Niet alleen moet je product heel nuttig zijn, maar een designer moet dit ook in ieder aspect van het product toevoegen. Het product moet zo ontworpen worden dat ieder aspect een doel heeft. Elk aspect van een product moet dus een doel hebben, want elk onderdeel dat niet nuttig is van je product leidt de gebruikers alleen maar af.