Nieuw West in the Picture
Image default
Auto's en Motoren

Wat zijn de spannendste kampioenschappen geweest in de Formule 1?

Sinds 1950 wordt het FIA Formule 1 kampioenschap gereden. Nu zijn we al een aantal jaartjes verder met ook heel wat kampioenschappen die gewonnen zijn door iemand. Welke zijn tot nu toe het spannendste geweest?

1994

In de laatste race van het kampioenschap van 1994 ligt Schumacher met 1 punt voor op Damon Hill in de Grand Prix van Australië. Halverwege de race maakt Schumacher een foutje en vliegt hij van de baan waardoor Hill een stuk dichterbij komt. Schumacher gooit de deur nog op tijd dicht om te verdedigen maar hierdoor schieten ze allebei van de baan. Schumacher belandt in de bandenstapels en kan dus niet verder. Hill kan nog even zijn race voortzetten maar komt er na een tijdje achter dat zijn wielophanging is gebroken en dus ook zijn race moet beëindigen. Hierdoor pakt Schumacher zijn eerste wereldtitel in de Formule 1.

1976

James Hunt komt in de laatste race van het seizoen van 1976 3 punten te kort op Niki Lauda, die dan wonder boven wonder nog steeds eerste staat in het kampioenschap nadat hij er 6 weken uit heeft gelegen door de crash op de Nürburgring. Nu is het op de laatste race van 1976 in Fuji, Japan erg slecht weer. De race gaat wel door. Na één rondje te hebben gereden besluit Lauda dat het te slecht weer is om te rijden en zet hij zijn auto in de pitstraat. Hunt rijdt de race wel af en wint het kampioenschap met één punt voorsprong.

1986

In 1986 op het Australische parcours hebben Nigel Mansell, Alain Prost en Nelson Piquet kans op het kampioenschap. Als Mansell op de derde plek zou eindigen zou hij het kampioenschap al in zijn broekzak hebben. Maar 20 ronden voor de finish klapt zijn linkerachterband en ligt Nigel Mansell uit de race. Alain Prost daarentegen wint de race en dus het kampioenschap van 1986.

2008

Felipe Massa wint op zijn thuis circuit Interlagos en is op het moment dat hij over de finishlijn rijdt kampioen. De Ferrari monteurs en Massa’s familieleden juichen in de pits. Lewis Hamilton is op dat moment nog flink aan het racen en heeft nog één positie nodig voor het WK. Timo Glock, die voor Hamilton rijdt maakt in de allerlaatste bocht een fout waardoor Hamilton er nog voorbij kan en als wereldkampioen van 2008 langs de zwart-wit geblokte langs komt.


Nog meer nieuws over de Formule 1? Neem een kijkje bij GPToday.net!