Nieuw West in the Picture
Image default
Woning en Tuin

Afdekzeil ideeën voor een bovengronds zwembad

Een zwembadafdekking voorkomt dat bladeren en ander vuil in het water terechtkomen.

Je bovengronds zwembad zal profiteren van het hebben van een afdekking die je regelmatig gebruikt. Tijdens het zwemseizoen zal een afdekking voorkomen dat bladeren, insecten en ander vuil in het zwembad terechtkomen waardoor je minder hoeft te stofzuigen en het filtersysteem minder wordt belast.

Een goed afdekzeil zoals bij Zwembadgigant kan ook een veiligheidsmaatregel zijn die voorkomt dat kinderen en huisdieren in het zwembad komen wanneer je niet kijkt.

Afdekzeil kopen

Een afdekzeil kopen ontworpen voor gebruik met bovengrondse zwembaden is de beste optie. Deze afdekkingen zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid van vormen om standaard zwembad maten aan te passen, en ze komen waarschijnlijk met de accessoires die nodig zijn om ze te beveiligen. Als je gaat shoppen hiervoor zul je waarschijnlijk merken dat zwembad afdekkingen worden aangeboden in een scala van kwaliteit opties. Hierbij een aantal opties om naar te zoeken:

Kijk voor zwaardere polyethyleen stoffen geweven met taaie mesh vezels die gemaakt zijn door meerdere lagen te lamineren en zullen duurzamer zijn.

Kijk voor goede tules (de metalen “ogen”) door welke de randen van de cover worden op zijn plaats gehouden, versterkte dichtingsringen die niet uitscheuren, garanderen een lange levensduur van uw afdekking.

Controleer of bevestigingsclips of gewichten zijn inbegrepen. Sommige afdekkingen zijn beveiligd met bungee koorden of water gewichten die aan de perimetrische doorvoeren worden bevestigd, als deze accessoires bij de afdekking zijn inbegrepen, betekent dit dat je minder hoeft te kopen.

Gekochte zwembadafdekkingen komen in verschillende vormen. De kosten kunnen variëren van 40 of 50 euro voor een basis afdekzeil met bescherming tegen vuil, tot enkele honderden euro’s voor een goed veiligheids afdekzeil.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten afdekkingen voor bovengrondse zwembaden.

 

Afdekkingen voor puin

Dit is een vrij eenvoudig type afdekking, ontworpen om bladeren, takjes, insecten en ander afval op te vangen voordat ze in het zwembadwater terecht kunnen komen. Dit is het type afdekking dat gewoonlijk elke dag na het zwemmen wordt opgezet, en vervolgens elke keer dat het zwembad wordt gebruikt weer wordt verwijderd. Het is het goedkoopste type afdekking, en bestaat uit een solide vel plastic zeil-achtige stof verweven met vezel gaas.

Gaasafdekkingen

Deze variatie van de basis puin afdekking heeft een poreuze stof die water doorlaat, maar met een dicht genoeg weefsel dat het alle bladeren en puin zal vangen. Het voordeel hiervan is dat je niet te maken krijgt met een grote plas water in het midden. Dit type wordt soms gebruikt als winterzeil dat buiten het seizoen op zijn plaats blijft.

Winterhoezen

De meeste afdekkingen die als “winterafdekking” worden verkocht zijn een extra sterke vorm van de standaard afdekking voor puin. Ze zijn vaak uitgerust met een systeem van perimeter bekabeling waarmee de afdekking kan worden vastgeklikt voor een permanente afdichting tijdens de lange winterperiode. Dit is een vrij dure afdekking, maar een die de binnenkant van het zwembad zeer goed zal beschermen. Sommige modellen hebben buis gewichten die aan de zeilringen hangen om het afdekzeil op zijn plaats te houden.

Veiligheidsafdekking

Een veiligheidsafdekking is een zeer sterke afdekking die strak over het zwembad wordt gespannen om te voorkomen dat iemand erin valt. Een zogenaamd veiligheidsdekzeil is helemaal niet bedoeld om vuil buiten te houden, maar bestaat uit een zeer stevig gaas dat strak over de bovenkant van het zwembad wordt gespannen en stevig genoeg is om te voorkomen dat huisdieren of kinderen er doorheen kunnen vallen. De randen worden vastgezet met een uitgebreid systeem van stevige clips. Reken op een prijs van enkele honderden dollars voor een goed veiligheidsdeksel.