Nieuw West in the Picture
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je over houtlijm moet weten

Er valt meer over houtlijm te weten dan je misschien denkt. Zo zijn er niet bijvoorbeeld alleen verschillende soorten houtlijm, maar ook verschillende klassen. Houtlijm is in vier verschillende klassen onderverdeeld. Iedere klasse geeft aan voor welke omstandigheden de houtlijm geschikt is. De klassen zijn onderverdeeld in D1, D2, D3 en D4. D1 betekent dat de lijm geschikt is voor droge omstandigheden en is niet vochtbestendig.

D2 is geschikt is voor binnengebruik waar het soms vochtig is, zoals voor badkamermeubels. D3 is geschikt voor een vochtig binnenklimaat zoals badkamers en voor buiten, bijvoorbeeld onder een afdak. D4 is geschikt voor een buitenklimaat en kan constant in contact komen met water. Dit is de meest watervaste klasse. Hieronder valt bijvoorbeeld Rectavit Structan Wood.

Verschillende soorten houtlijm

Wat voor houtlijm je uiteindelijk kiest, hangt dus af van waar je de houtlijm wilt gebruiken. Naast de plek waar je de houtlijm wilt gebruiken, moet je ook goed letten op wat voor soort houtlijm je zoekt. Houtlijm is onder te verdelen in verschillende soorten, zoals PVAc, PU en epoxylijm. PVAc is de meest bekende houtlijm. PU-lijm is een lijm die doorgaans binnen de D4 klasse valt en epoxylijm is extreem sterk.

Houtkleurige houtlijmen

Verder zijn er ook houtkleurige houtlijmen op de markt, zoals de Rectavit Structan Wood. Deze houtlijm is ideaal om gaten en zichtbare houten lijmnaden mee op te vullen, bijvoorbeeld bij kopse- en hoekverbindingen. Deze houtlijm is daarnaast ook een zeer krachtige houtlijm. Hierdoor weet je zeker dat er een stevige verbinding tussen het hout ontstaat.