Nieuw West in the Picture
Image default
Auto's en Motoren

Hoe verloopt het overschrijven scooter precies?

Voor het kopen van een scooter geldt dat er verschillende verplichtingen zijn waar je aan dient te voldoen. Eén van de zaken waar je aandacht aan moet besteden is natuurlijk het overschrijven scooter. Pas wanneer dit overschrijven is gebeurd is het namelijk zo dat je echt de nieuwe eigenaar bent van het voertuig. Voor veel mensen geldt dat het niet helemaal duidelijk is hoe dit nu precies in zijn werk gaat en waar ze allemaal rekening mee dienen te houden. Ben jij één van deze mensen? Dan moet je vooral even snel verder lezen. Op deze pagina zal je namelijk alles te weten komen over het overschrijven van de nieuwe scooter die je hebt aangekocht op jouw naam. 

Wanneer moet je een scooter overschrijven?

Het overschrijven scooter moet gebeuren op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om de scooter te verkopen. Wanneer de nieuwe eigenaar de betaling heeft overgemaakt kan je het voertuig overschrijven op zijn of haar naam. Je moet er rekening mee houden dat je dit pas doet op het moment dat al het financiële is afgerond. Van zodra de scooter is overgeschreven is de nieuwe eigenaar namelijk echt de nieuwe eigenaar waardoor je er zelf geen zeggenschap meer over hebt. Wanneer er dan bijvoorbeeld nog een bepaald bedrag niet is ontvangen kan dat mogelijks vervelende gevolgen met zich meebrengen. In ieder geval, bij het verkopen van je scooter zal deze dus op een bepaald moment altijd moeten worden overgeschreven op de naam van de overnemer.

Wat zijn de voorwaarden met betrekking tot overschrijven scooter?

Het spreekt voor zich dat er aan overschrijven scooter tal van verschillende voorwaarden zijn verbonden. Deze voorwaarden zijn ongelofelijk belangrijk om rekening mee te houden. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze nog nooit eerder een scooter of een ander voertuig hebben moeten verkopen. Geldt dat ook voor jou? Dan bestaat de kans dat je, je niet helemaal bewust bent van de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Wij hebben de belangrijkste waar je zeker aandacht moet besteden hieronder in ieder geval even voor je op een rijtje gezet. 

  1. Het overschrijven van een scooter is slechts mogelijk vanaf de leeftijd van 16 jaar; 

  2. De persoon dient woonachtig te zijn in Nederland en moet zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen; 

  3. Het kenteken moet zelf op naam van de overnemer worden overgeschreven; 

  4. Het kentekenbewijs dient compleet te zijn;

In het bijzonder deze laatste voorwaarde is er één waar in de praktijk extra op dient te worden toegezien. Het is namelijk zo dat het niet zelden voorkomt dat het kentekenbewijs niet compleet is. Wanneer je moet vaststellen dat dit het geval is heeft de verkopende partij de verplichting op dit in orde te brengen. Voor jou als potentiële overnemer is dit dus voor alle duidelijkheid niet mogelijk.

 

Diks verzekeringen – Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

 

Hoe kan overschrijven scooter in de praktijk precies gebeuren?

Het overschrijven scooter kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. Heb je ervoor gekozen om de scooter te kopen bij een door de RDW erkend bedrijf? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de overschrijving doorgaans meteen kan worden uitgevoerd. Het enige wat je dan bij je hoeft te hebben is een geldig legitimatiebewijs. Wanneer je de keuze maakt om je nieuwe scooter te kopen van een particulier of van een rechtspersoon zal je kunnen vaststellen dat de overschrijving anders moet gebeuren. We hebben hiervoor een concreet stappenplan in het leven geroepen. Zo kan je er zeker van zijn dat het overschrijven scooter op een correcte manier gebeurt.

  1. Voor het overschrijven scooter kan je een beroep doen op verschillende partijen. Zo kan je ervoor kiezen om naar een kentekenloket te gaan, maar kan de overschrijving ook gebeuren aan een RDW-balie. Bovendien spreekt het voor zich dat je dit ook kan regelen in een keuringsstation. Eventueel is het ook mogelijk om de overschrijving van je scooter online te regelen. Bepaal vooral voor jezelf welke optie voor jou het meest interessant is. 

 

  1. Vraag de verkoper van het voertuig naar de vereiste documenten. Het gaat hierbij om het kentekenbewijs evenals de tenaamstellingscode of het oorspronkelijke tenaamstellingsbewijs. Deze documenten dien je mee te nemen wanneer je de scooter wil laten overschrijven. Dit geldt ook voor je legitimatiebewijs. In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is je rijbewijs bij jezelf hebben niet verplicht. 

 

  1. De medewerker die het overschrijven scooter doet zal je verschillende documenten aanbieden. Het gaat hierbij concreet om het tenaamstellingsverslag evenals om het zogenaamde vrijwaringsbewijs. Dit laatste is het bewijs dat duidelijk maakt dat de scooter niet langer op de naam van de verkoper staat. 

 

  1. Ondertussen ben jij de nieuwe eigenaar van de scooter. Dit betekent ook dat jij moet voldoen aan de verplichtingen die worden opgelegd aan het inschrijven van een scooter in Nederland. De belangrijkste verplichting is uiteraard het afsluiten van een scooterverzekering.

Wat heb je nodig voor het online overschrijven scooter?

Het online overschrijven scooter is zoals eerder reeds aangegeven ook een mogelijkheid waarover je beschikt. Ook hier zijn echter verschillende voorwaarden aan verbonden. Indien je op deze manier je scooter wenst over te schrijven dien je er dan ook rekening mee te houden dat je onder meer moet beschikken over een kentekencard evenals over een tenaamstellingscode. Let op! Het is zo dat er vroeger ook veelal een papieren kentekenbewijs werd afgegeven. Wanneer er sprake is van een dergelijk kentekenbewijs moet je er rekening mee houden dat online overschrijven niet tot de mogelijkheden zal behoren. 

Naast bovenstaande moet je natuurlijk in het bezit zijn van een Nederlands paspoort, een Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs welke is voorzien van een chip. Ga je, je rijbewijs gebruiken voor het overschrijven scooter? Dan moet je er rekening mee houden dat alleen de exemplaren uitgegeven na 14 november 2014 zijn voorzien van een chip. Finaal zal je ook nog rekening willen houden met het soort smartphone waarover je moet beschikken. Dit kan zowel een Android smartphone als een iPhone zijn, op voorwaarde dat deze over een NFC-lezer beschikt. Ook dit is een aandachtspunt waar je bij het online overschrijven van je scooter rekening mee moet houden. 

 

https://www.diks.nl/scooterverzekering/overschrijven-scooter/