Nieuw West in the Picture
Image default
Cadeau

Waarom houdt niet iedereen van bier?

Als de gedachte om aan een biertje te nippen je doet kokhalzen, ben je niet de enige. Maar zelfs als je in goed gezelschap bent, roept het de vraag op: Waarom hebben sommige mensen een hekel aan de smaak van bier?

Het antwoord komt neer op genetica, die beïnvloedt hoe onze hersenen bitter smakende en koude dranken verwerken.

Bovendien blijkt dat de bittere smaak van bier evolutionaire bedrading in gang zet om ons weg te houden van potentieel gevaarlijk eten en drinken, en dat die bedrading bij sommige mensen sterker is dan bij anderen. [Is drank lekker of bitter? Uw genen beslissen].

Maar laten we eerst beginnen met de bittere smaak van bier. Zoals je je misschien nog herinnert van de wetenschapsles, zijn er vijf soorten smaakcellen in onze smaakpapillen die ons helpen bij het waarnemen van zoute, zoete, zure, umami (hartige) en bittere smaken. Zodra de smaakpapillen specifieke smaken identificeren, sturen smaakreceptoren deze gegevens via zenuwen naar de hersenstam.

“Als je denkt aan een receptor als een slot, dan is datgene waaraan het zich bindt een specifieke sleutel,” vertelde Dr. Virginia Utermohlen Lovelace, een universitair hoofddocent emeritus van voedingswetenschappen aan de Cornell University in Ithaca, New York, aan Live Science. “De cel waaraan die receptor vastzit, stuurt een boodschap naar de hersenen om te zeggen: ‘Oooh dit is bitter!'”

Er zijn maar liefst 25 verschillende soorten smaakreceptoren voor bitterheid in het menselijk lichaam. Ter vergelijking, er zijn slechts twee verschillende soorten zoutreceptoren. Ondertussen is de bitterheid van bier grotendeels afkomstig van hop. De alfa- en bètazuren in hop, evenals de lage concentraties ethanol in bier, binden zich aan drie van deze 25 bittere receptoren, en geven een sterke bittere smaak door aan de hersenen wanneer je een slokje pils neemt, aldus Lovelace.

Maar wat maakt bittere smaken zo moeilijk om door te slikken? De volgende keer dat je vrienden je graag een nieuwe ambachtelijke IPA voorstellen, kun je ze vertellen dat hun bijzondere smaak lijnrecht ingaat tegen het evolutionaire instinct. Mensen hebben bittere smaakreceptoren ontwikkeld voor onze eigen veiligheid – om giftig voedsel te herkennen dat schadelijk zou kunnen zijn.

Vind voor mensen die wel van bier houden een fraai cadeau voor bierliefhebber en geef leuke bierpakketten cadeau.