Nieuw West in the Picture
Image default
Financieel

Wijzigingen in de belastingwetgeving voor 2022

De Nederlandse regering heeft haar begroting voor volgend jaar bekend gemaakt, inclusief enkele wijzigingen in de belastingwetgeving. Veel veranderingen zijn er niet, en in feite zou je het zelfs een beetje een saaie begroting kunnen noemen in de fiscale wereld. Hieronder worden de belangrijkste aandachtspunten uitgelicht. Bel voor meer informatie hierover de Belastingtelefoon.

Thuiswerken
Vanaf volgend jaar kunnen werkgevers hun personeel voor thuiswerken een vergoeding van €2 per dag aanbieden in het loon voor belastingen, om extra kosten zoals drank en verwarming te dekken, gebaseerd op berekeningen van het Nationaal Instituut voor Gezinsfinanciën Informatie (Nibud) over wat het individuen werkelijk kost.

Je hoeft niet voltijds thuis te werken om van dit voordeel te kunnen profiteren: het kan ook voor een bepaald aantal dagen per week, en dan kun je een aparte uitkering houden die €0,19 uitkeert voor elke kilometer die je naar kantoor reist!

Studiekosten
Als je meer dan €250 aan studiekosten hebt in verband met een baan, kun je die aftrekken van je inkomen of toekomstige inkomsten. Maar vanaf volgend jaar vervalt dit voordeel; in plaats daarvan kun je vanaf 1 maart 2022 een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen.

Als je een meerjarige studie volgt, kun je overwegen om de komende jaren in 2021 te betalen, dan kom je nog in aanmerking voor de huidige studieaftrek.

Kinderbijslag
Een soort kinderbijslag genaamd IACK (inkomensafhankelijke combinatiekorting) is gebaseerd op het inkomen van de ouders. Voorheen werd dit inkomen niet meegeteld als een van de partners in het buitenland verbleef. Vanaf 2022 zal de Nederlandse belastingdienst echter ook het inkomen van een partner die in het buitenland woont in aanmerking nemen bij het bepalen van de hoogte van dit voordeel.

Aandelenopties voor werknemers
Het is in Nederland van oudsher lastig om dure werknemers (deels) in aandelenopties uit te betalen, omdat deze direct als een vorm van loon worden belast als ze worden omgezet in aandelen. Vanaf volgend jaar wordt de belasting pas geheven als de aandelen kunnen worden verhandeld. Daarbij zal ook rekening worden gehouden met de contracten van mensen: als je vijf jaar lang contractueel niet mag verkopen, betaal je de belasting niet voor die tijd.

Bedrijven: steun voor corona eindigt
Een belangrijke wijziging, die ingaat in oktober 2021: u kunt belastingbetalingen niet langer uitstellen, en uitgestelde betalingen zullen moeten worden terugbetaald. U hebt 60 maanden de tijd om deze schulden te vereffenen (waarbij de eerste betaling uiterlijk op 31 oktober 2022 moet plaatsvinden). Dit jaar bedraagt de rentevoet slechts 0,01%.

Volgend jaar gaat de rente echter omhoog: vanaf januari 2022 is de rente 1%, vanaf juli wordt het 2%, vanaf januari 2023 wordt het 3% en vanaf januari 2024 is het weer 4%.

Hulp nodig bij het doen van je aangifte of gewoon op zoek naar meer informatie? Belastingdienst bellen