Nieuw West in the Picture
Image default
Financieel

Investeren: hoe begin je?

Steeds meer mensen gaan tegenwoordig op zoek naar manieren om te investeren. Maar hoe begin je ermee? In dit artikel beschrijven we de stappen die je dient te zetten!

Stap 1: bepaal je budget

Voor je begin met investeren is het verstandig om een budget vast te stellen. Hierbij is het belangrijk dat je nooit meer investeert dan je kunt missen. Je kunt immers je geld verliezen bij investeren, ben je hiervan bewust. Je kunt er voor kiezen om in één keer een bedrag te investeren. Een andere tactiek is om iedere maand een klein bedrag te investeren. Bij deze methode verspreid je het risico, en ben je niet in één keer een groot bedrag kwijt aan je investering. Bepaal dus welk bedrag je per maand opzij gaat zetten. Al gaat het om €20, dan heb je na een jaar toch al weer een investering van €240 opzij gezet. Een leuk begin!

Stap 2: waar ga je in investeren?

Wanneer je budget bekend is, is het tijd om te bepalen waarin je gaat investeren. Heb je een extreem groot bedrag beschikbaar? Dan kan vastgoed een interessante optie voor je zijn. Heb je slechts een klein bedrag beschikbaar? Dan kun je je verdiepen in edelmetalen (zoals zilver), beurzen (zoals de Nasdaq) of crypto. Het laatstgenoemde is tegenwoordig erg populair. Alhoewel de basis hetzelfde lijkt als bij reguliere aandelen, zijn er wel verschillen. De koers gaat bij crypto namelijk veel harder op en neer. Je investering kan dus in korte tijd veel stijgen, maar kan ook weer in korte tijd flink dalen. Verdiep je dus goed in de verschillende opties, om te bepalen welke het beste bij jou past.

Stap 3: waar ga je investeren?

Wanneer je hebt bepaald waarin je gaat investeren, moet je uitzoeken waar je dit gaat doen. Voor reguliere aandelen kun je bijvoorbeeld bij de bank terecht. Voor crypto dien je een account aan te maken op een ‘exchange’, zoals Bitvavo. Met een Bitvavo affiliate code krijg je meteen een welkom bonus.

Stap 4: geduld hebben

Wanneer je investering staat, hoef je een tijdje niks meer te doen. Alleen geduld hebben! Een investering is namelijk voor de lange termijn, ga dus niet 3x per dag kijken of je investering al meer waard is geworden, maar laat het gewoon een tijdje met rust.