Nieuw West in the Picture
Image default
Gezondheid

Wat zijn de oorzaken van rosacea en wat zijn de oplossingen ervoor?

Vaak kan een blosje iemands huid een gezonde gloed geven, waardoor hij er jonger en, afhankelijk van de reden voor die blos, vrolijker uitziet. Dit kan er voor een paar minuten mooi uitzien, maar als je die blos permanent hebt, heb je misschien een klein probleempje aan je handen. 

Als de huid van je gezicht altijd rood is, zou je een aandoening kunnen hebben die bekend staat als rosacea. Er zijn veel verschillende oorzaken voor deze aandoening, maar ze zijn niet zo duidelijk als we zouden willen.

Aangezien het veel waarschijnlijker is dat mensen van Noordwest-Europese afkomst rosacea krijgen, wordt aangenomen dat de neiging tot rosacea erfelijk zou kunnen zijn. Vroeger stond rosacea zelfs bekend als de “vloek van de Kelten”. Je zou kunnen denken dat er niet veel mis is met een permanent rood gezicht; en als je niet al te kieskeurig bent over dit soort dingen, is het echt niet zo’n groot probleem. 

Echter, rosacea eindigt niet alleen bij een rode huid. Iemand met rosacea heeft ook de neiging om rosacea breakouts te krijgen, waarbij rode puisten of papels op de huid verschijnen. Wat betreft de vraag hoe je van rosacea afkomt, is er niet één allesomvattende remedie.

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten rosacea en de behandelingen voor rosacea verschillen meestal van type tot type. Deze aandoening bedreigt meestal niet direct iemands leven, maar omdat het iemands uiterlijk verandert, kan het invloed hebben op de kwaliteit van leven en hoe ze zich voelen over zichzelf.

In de meer gevorderde stadia van deze specifieke ziekte kan iemand rhinophyma krijgen. Rhinophyma is eigenlijk een goedaardige tumor die langzaam groeit op het puntje van iemands neus en wordt veroorzaakt door de toename in grootte van de kleine klieren in de huid die olie afscheiden. Wanneer het optreedt, wordt iemands neus rood, groot en bolvormig, en dat ziet er echt niet mooi uit.

Een goede manier om dit te voorkomen is om rosacea in een relatief vroeg stadium te ontdekken en onmiddellijk te laten behandelen door een gezondheidsspecialist. Daarbij kan het vroegtijdig nemen van supplementen en crèmes veel voorkomen. Neem een kijkje op het internet bij webshop Carenschoice. Daarnaast zijn er nog een aantal andere partijen welke natuurlijke en A-kwaliteit producten verkopen.

Behandeling en onderhoud voor rosacea kan vaak levenslang zijn, maar soms, als iemand echt geluk heeft, kan zijn rosacea permanent in remissie gaan of zichzelf oplossen in de loop van de behandeling. Zelfs als het mogelijk is om van rosacea af te komen, is het enige wat een behandeling van rosacea kan doen, de ontwikkeling van de ziekte tegenhouden.

Welke oorzaken kunnen er zijn?

Naast erfelijkheid is een andere mogelijke oorzaak van rosacea neurologisch. Dit betekent dat het probleem misschien niet bij de huid op zich ligt, maar bij de neuronen die bepalen of de huid al dan niet ontstoken raakt. Sommige wetenschappers denken dat bij rosacea de sensorische neuronen overgevoelig zijn, wat leidt tot het blozen en de verhoogde bloedstroom naar het huidoppervlak, wat een van de meest opvallende aspecten van deze aandoening is.

Er is eigenlijk geen solide informatie over wat de precieze oorzaak van rosacea is, maar er zijn een heleboel dingen die rosacea kunnen doen uitbreken. Deze uitbraken zijn meestal wat rosacea zo’n vervelende ziekte maakt om mee om te gaan. Zo nu en dan, afhankelijk van de aanwezigheid en de frequentie van de triggers en het type rosacea dat iemand heeft, kunnen er puistjes ontstaan.

Wanneer mensen rosacea hebben, kan de huid van hun gezicht nog roder worden, dikker worden, puisten of bultjes krijgen, of zelfs geïrriteerde en trillende ogen krijgen van de zwelling. Sommigen zeggen ook dat ze een tranend of brandend gevoel ervaren op de huid van hun gezicht, vooral rond de ogen.