Voor nieuwe gebouwen wordt steeds dikkere isolatie voorgeschreven. Sinds 1993 zijn 769,1 miljoen vierkante meter isolatieplaten op Nederlandse huizen gelijmd – een oppervlakte groter dan de stad Amsterdam. Maar of de enorme kosten zich terugbetalen, is tot nu toe door geen enkele overheid onderzocht. De Prognos-studie is nu de eerste rekenmachine. En de resultaten zijn catastrofaal voor politici. Volgens de studie zal tegen 2050 in totaal 838 miljard euro aan “huisvestingsinvesteringen” nodig zijn om de energiebesparingsdoelstellingen te bereiken. Dit kan echter “slechts een besparing van 370 miljard euro op de energiekosten opleveren”, aldus de onderzoekers van Prognos.
Huisisolatie die alle economische redenen te boven gaat Het uiteindelijke resultaat voor de eigenaren zou dus een totaal verlies van 468 miljard euro zijn. “De studie toont aan dat de energiebesparende eisen boven alle economische redenen uitstijgen”, zegt Thomas Beyerle, hoofdonderzoeker bij IVG. Toch besteedt de Bondsregering jaarlijks miljarden aan het gebruik van de KfW-promotiefondsen en leningen tegen lage rente voor de bevordering van de energiezuinige renovatie van bestaande en nieuwbouw van bijzonder energiezuinige woongebouwen. Alleen al dit jaar en alleen al volgend jaar is er 1,8 miljard euro voor dit doel uitgetrokken. “In feite is dit een verspilling van belastinggeld”, zegt Beyerle.
De beloofde energiebesparing komt niet uit…De resultaten van het onderzoek bevestigen ook critici zoals de architect Konrad Fischer uit Hochstadt am Main. Zij waarschuwen al jaren dat de isolatie van gevels niet leidt tot de door de bouwsector en de overheid beloofde verlaging van de energiekosten voor verwarming. “Ik ken geen enkel warmte-isolatiesysteem waarvan de kosten zich in een handzaam tijdsbestek terugverdienen door energiebesparing”, zegt Fischer. De studie toont ook aan dat investeringen om de energie-efficiëntie van woongebouwen te verhogen positieve economische effecten hebben. 200.000 à 300.000 tot 300.000 banen in de bouwsector en de geschoolde beroepen kunnen zo tegen 2050 worden veiliggesteld. “Grote investeringen in klimaatbescherming dragen bij aan groei en werkgelegenheid”, zegt Jörg Zeuner, hoofdeconoom van KfW. |