Nieuw West in the Picture
Image default
Zorg

Wat dekt je zorgverzekering in het buitenland?

In Nederland is een basisverzekering voor je zorgkosten verplicht. Dat wist je waarschijnlijk al. Wist je dat je met deze zorgverzekering ook gedeeltelijk verzekerd bent in het buitenland? Natuurlijk geldt de dekking niet voor alle soorten behandelingen en zijn er diverse uitzonderingen. Wat in ieder geval altijd vergoed wordt, zijn de kosten voor noodzakelijke en spoedeisende medische zorg. Dit is zorg waarbij je niet kunt wachten tot je terug in Nederland bent.

Zorgkosten als toerist in het buitenland

Met alleen een basisverzekering krijg je enkel een vergoeding voor spoedeisende medische zorg. Het Nederlandse tarief telt als maximum van deze vergoeding. In een land met goedkope medische zorg is dat dus geen probleem. Ga je echter naar een land waar zorg enorm duur is? Dan moet je vrijwel altijd flink bijbetalen. Om dit te voorkomen is het verstandig om een aanvullende verzekering met een buitenlanddekking af te sluiten. Gemiddeld vergoedt zo’n verzekering tot het dubbele van het Nederlandse tarief of soms zelfs de volledige kosten. Je kunt ook kiezen voor een reisverzekering met een dekking voor zorgkosten. Soms heb je hierbij nog wel een eigen risico. Ga jij voor de beste verzekering? Kies dan voor zorgverzekering vergelijken met vergelijkdezorgverzekeringen.nl en kies bijvoorbeeld voor een aanvullende verzekering en een reisverzekering bovenop je basisverzekering.

Naar het buitenland, maar niet als toerist

Overigens geldt het bovenstaande niet als je langer in het buitenland verblijft. Ga je langer dan drie maanden in een ander land werken? Dan moet je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Blijf je in Nederland voor de Wet langdurige zorg (Wlz) verzekerd? Dan kun je vaak wel je Nederlandse zorgverzekering houden. Veel studenten kiezen er daarnaast voor om een tijdje in het buitenland te studeren. Ook dit heeft gevolgen voor je zorgverzekering. Verblijf je korter dan een jaar in een ander land? Dan kun je in vrijwel alle gevallen je Nederlandse zorgverzekering behouden. Blijf je langer? Dan kun je een beter ter plaatse een zorgverzekering afsluiten. Let wel op: maak je medische kosten in het buitenland? Dan krijg je alleen een vergoeding voor het Nederlandse tarief van de behandeling. Ga je bijvoorbeeld studeren in de VS? Sluit dan liever een extra zorgverzekering af.