Nieuw West in the Picture
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een Finse sauna?

Er zijn diverse soorten sauna’s die je kunt bezoeken. Elke sauna heeft zijn eigen soort cabine met bepaalde eigenschappen. Zo ook de Finse sauna, die eigenlijk onmisbaar is in de saunacomplexen en je dus vaak tegenkomt.

Finse sauna

De Finse sauna kent zijn oorsprong uit Finland, waar ver in het verleden de zogeheten sauna werd gebruikt om te schuilen tegen de kou en sneeuw en de ruimte bestond uit een gegraven kuil tegen de rand van een heuvel. In deze kuil werden stenen verwarmd en warmer gemaakt door water overheen te gooien. Hierdoor kwam stoom en dus warmte vrij. Langzamerhand werd de traditionele Finse sauna gebouwd om lekker in te ontspannen. De Finse sauna zie je eigenlijk in elk saunacomplex terug, zo ook de Finse sauna van Elite Wellness. De sauna kenmerkt zichzelf door een cabine die gemaakt is van speciaal soort hout. Dit hout wordt warm en vult de ruimte met warmte. Ook geeft het een geur af die doet denken aan dennenbomen. Door de houten cabine worden temperaturen boven de 80 graden bereikt.

Temperatuur

De hoogste temperatuur wordt in de nok van de cabine bereikt. Het is dan ook warmer als je op de bovenste banken gaat plaatsnemen vergeleken de onderste banken. Wil je zorgen dat jouw lichaam goed aan het werk gaat, dan is het zitten op de bovenste banken een aanrader. Het is raadzaam om ongeveer 8 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Daarna moet je lichaam afkoelen door middel van een dompelbad, een koude stortdouche of lauw water.

Gezondheid

Doordat de Finse sauna een houten cabine heeft, zijn de hoge temperaturen die het kan bereiken beter te verdragen door het lichaam. De luchtvochtigheid ligt relatief lager dan in andere sauna’s, waardoor het lichaam lekker aan het werk kan gaan. De warmte in deze cabine zorgt er namelijk voor dat de spieren ontspannen en het lichaam zuivert. Je gaat zweten en verliest vocht en afvalstoffen. Doordat poriën open gaan staan, wordt de huid stralend gemaakt. Kortom, een gezonde en ontspannen keuze voor lichaam en geest.