Nieuw West in the Picture
Image default
Sport

Prijzen voor het meedoen, iets van deze tijd?

De winnaar gaat er met de prijs vandoor. Toch? Soms krijgen de nummers twee en drie ook een prijs maar de rest ‘grijpt naast de prijzen’. We vinden het zo normaal dat alleen de winnaar een prijs uitgereikt krijgt dat je bijna zou vergeten dat er ook prijzen voor het meedoen worden uitgedeeld. Participatie of deelname trofeeën noemen we dat. Sommigen zijn het hier niet mee eens omdat het de onderlinge competitie in de weg zou staan maar het kan juist ook zorgen voor een meer inclusieve sportbeleving voor alle deelnemers.

Deelname trofeeën reiken we al bijna 100 jaar uit

We zijn gewend dat het winnende team er met de voetbalbeker vandoor gaat. Dat de top judoka of schaatser met de gouden plak om zijn nek op het podium staat. En dat de winnende ruiter de rozet in ontvangst neemt. Maar wist je dat we ook al heel lang deelname trofeeën uitreiken?

De eerste melding van de term ‘deelname trofee’, of ‘participation trophy’ in het Engels, is van 8 februari 1922. Iedere deelnemer aan het basketbaltoernooi van de universiteit van Ohio kreeg een prijs uitgereikt. Deze gewoonte is in de Tweede Wereldoorlog overgenomen door militaire basissen en sindsdien zijn deelname trofeeën een vast onderdeel van vele sportwedstrijden en –competities.

Wat zijn geschikte prijzen voor het meedoen

Wanneer je voor jouw evenement een prijs wilt geven aan alle deelnemers als bedankje voor het meedoen, voor welke prijzen kies je dan? Een kampioensschaal heet immers niet voor niets zo en een bokaal is een beetje prijzig. Een gouden medaille daarentegen, kun je al voor een paar cent per stuk bestellen. Zeker wanneer je in één keer een grote oplage inkoopt. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de inscriptie op de achterzijde aan te passen met een persoonlijke boodschap. Ook de afbeelding op de voorzijde kun je naar wens veranderen.

Gerelateerde artikelen

De nieuwste sneakers van dit moment

Vind al uw fitnessapparatuur bij Hometrainer.nl

Beste sporthorloge 2021: de beste sporthorloges voor hardlopen en workouts