Nieuw West in the Picture
Image default
Sport

Beste sporthorloge 2021: de beste sporthorloges voor hardlopen en workouts

Beste sporthorloge 2021

Word beter in hardlopen met het beste sporthorloge: volg hartslag, locatie, ademhaling en meer aan de pols

De concurrentie is hevig voor de titel van ‘beste sporthorloge’. De beste merken sporthorloges, waaronder Garmin, Polar, Suunto, Fitbit en meer, zijn nek aan nek in de metaforische race om elkaar bij te houden als het gaat om innovatie en design van sporthorloges. Goed nieuws voor ons, hardlopers, fietsers en triatleten, want dit betekent dat elke nieuwe GPS multisport horloge iteratie beter is dan de vorige en niet verschrikkelijk duur ook.

Het dragen van een sporthorloge is een echte stap vooruit in termen van gegevens en trainingservaring als je tot nu toe alleen de beste fitnesstrackers en beste smartwatches hebt gebruikt. En hoewel de kloof tussen multisport GPS-horloges en activity trackers kleiner wordt, worden leden van de eerste groep nog steeds beschouwd als de keuze van de serieuze atleet, zelfs in 2021.

De beste sporthorloges hebben, ondanks hun naam, de mogelijkheid om veel meer bij te houden dan alleen hardlopen: GPS multisporthorloges kunnen trainingen, fietsen, zwemmen, roeien en een miljoen andere soorten oefeningen volgen. Dat komt omdat het beste multisporthorloge, in tegenstelling tot de meeste activity trackers, niet alleen een heleboel sensoren (hartslagsensor, versnellingsmeter, barometer enz.) en ingebouwde GPS heeft, maar ook nauwkeuriger is en er over het algemeen ook beter uitziet. 

Wat is het beste sporthorloge?

De echte vraag is: wat is het beste sporthorloge voor jou? Ons favoriete sporthorloge op dit moment is de Garmin Forerunner 245 omdat het een goed evenwicht biedt tussen prijs en functionaliteit en omdat het veelzijdig genoeg is voor hardlopers van alle niveaus en krachtig genoeg om ook naar statistieken hunkerende semi-profs tevreden te stellen. Garmin maakt meer sporthorloges dan wie dan ook en – naar onze mening – zijn de beste daarvan de beste sporthorloges die je kunt kopen.


Als u manieren zoekt om in 2021 fit te worden en buikvet te verliezen, kan het gebruik van een sporthorloge van pas komen. sporthorloges houden de hartslag in realtime bij, aan je pols, en kunnen de verbrande calorieën gedurende de dag schatten, zodat ze een duidelijker beeld van je energiebalans geven. Sporthorloges kunnen u ook helpen sneller te lopen door VO2 max-niveaus, cadans en hartslagzones te berekenen, wat van pas komt als u op zoek bent naar een betere loopvorm. Sommige horloges, zoals de topmodellen van Garmin, kunnen ook worden aangesloten op de beste hartslagmeters, zodat je nog meer gegevens uit je hardlooprondes kunt halen.

Maak uw hardloopuitrusting compleet met de beste hardloopschoenen en de beste hardloophoofdtelefoons. Of als je wilt zwemmen met je fitnesshorloge om, kijk dan eens naar onze gids met de beste triatlonhorloges.

Voor off-road avonturen kun je kiezen voor de Suunto 9 Baro of de Garmin Fenix 6 Pro: beide hebben uitstekende batterijbeheeropties en ze zijn ook robuuster, een eigenschap die van pas kan komen bij het verkennen van de wildernis. Om dezelfde reden zijn ze ook wat zwaarder dan sommige van de andere modellen op de lijst.

Als u minder 250 euro wilt uitgeven kunt u een Fitbit Versa 3 krijgen; deze smartwatch is gericht op meer casual gebruikers, maar kan alle belangrijke lichaamsmetriek bijhouden, en is ook comfortabel genoeg om te dragen om te slapen. Het heeft ook met een groot scherm.

De Polar Ignite is ook een goed instapmodel fitnesshorloge/fitnesstracker met geweldige functies en een behoorlijk aanraakscherm. Over Polar gesproken: de Ignite is misschien niet het beste Polar-horloge, maar hij is desondanks behoorlijk goed. Net zoals de Suunto 7 niet het beste Suunto horloge is, maar je zou het toch moeten kopen omdat het onlangs een enorme update heeft gekregen.

De Garmin Forerunner 245 Music

De Garmin Forerunner 245 Music is het ultieme smartphone-loze GPS sporthorloge heren voor de prijsbewuste hardloper. Andere multisporthorloges, zoals de Garmin Fenix 6 Pro of de Polar Vantage V, bieden misschien meer meetgegevens, maar voor de lage prijs is de Garmin Forerunner 245 Music een meer dan capabel toestel.

Het GPS+GLONASS+Galileo plaatsbepalingssysteem is snel en nauwkeurig, en volgt je bewegingen buitenshuis met grote precisie. De batterij gaat tot zeven dagen mee in smartwatchmodus en zes uur in GPS-modus met muziek, wat betekent dat je hem in twee weken niet meer dan drie keer hoeft op te laden.

De Garmin Forerunner 245 Music ondersteunt ook Garmin Coach, een adaptieve trainingsgids die je kan trainen om een bepaalde afstand (5k, 10k of halve marathon) te lopen binnen een bepaalde, door jou ingestelde tijdslimiet. Het plan past zich aan je trainingsbelasting en progressie aan en past het dienovereenkomstig aan.

Je kunt je vorderingen bekijken en gegevens van eerdere activiteiten doorspitten met de Garmin Connect app. In de app kun je ook badges verzamelen voor een reeks activiteiten, een leuke manier om gemotiveerd te blijven!

De Garmin Forerunner 245 Music is echter wat aan de lichte kant, wat natuurlijk geweldig is als je hem voor hardlopen gebruikt, maar je krijgt ook niet het gevoel dat je iets substantieels om je pols gewikkeld hebt. Dat gezegd hebbende is de Forerunner 245 niet zo licht als de Coros Pace 2, die, volgens Coros, het lichtste sporthorloge op de markt van vandaag is. Hoe verhouden de twee horloges zich tot elkaar? Ontdek het hier: Garmin Forerunner 245 vs Coros Pace 2.

De Garmin Forerunner 945

De Garmin Forerunner 945 is een mooi compromis tussen topfuncties en prijs, terwijl het helemaal geen compromis is. Veel mensen zullen zeggen ‘maar hij ziet er hetzelfde uit als de Forerunner 935’ en weet je wat? Ze hebben gelijk. Maar terwijl de Forerunner 945 het uiterlijk en gevoel van de Forerunner 935 heeft behouden, is hij van binnen helemaal vernieuwd.

Om te beginnen gebruikt hij Garmin’s nieuwe Elevate optische hartslagsensor, die nauwkeuriger is, zelfs onder water, dan de sensor van de 935. De Forerunner 945 gebruikt ook een nieuwe GPS chip die de batterijduur beter beheert en die ook nauwkeuriger is dan zijn voorganger.

De Forerunner 935 had geen muziekopslag aan boord en was ook niet klaar voor Garmin Pay, in tegenstelling tot de Forerunner 945, die dat wel is. Je zult deze functies waarschijnlijk niet gebruiken tijdens wedstrijden, maar we kunnen veilig aannemen dat je de smartwatch ook op niet-wedstrijddagen zult dragen, waar ze van pas kunnen komen.

De Forerunner 945 heeft ook veel van Garmin’s nieuwste-gen functies, waaronder PulseOx, Live Gebeurtenissen delen, ongevallendetectie en -assistentie, Body Battery energiemonitor, Training Load Focus en nog veel meer. Sommige van deze functies zijn meer casual dan hardcore, maar dat is niet erg, als ik Garmin was zou ik mijn top-tier producten ook aantrekkelijker willen maken voor alledaagse gebruikers.

De Garmin Forerunner 945 wordt ook geleverd met on-board kaarten. Toegegeven, het 1.2″ scherm is niet zo gedetailleerd als dat van je smartphone, maar als je je even wilt losmaken van het telefoonscherm en toch tegelijk wilt kunnen navigeren, heb je aan de Garmin Forerunner 945 genoeg.

Polar Vantage V2

Hoe meer ik over de Polar Vantage V2 nadenk, hoe meer ik de mogelijkheden ervan waardeer. Hij mist misschien wat meer casual functies die je in een topklasse sporthorloge zou verwachten, zoals muziekopslag aan boord en misschien zelfs NFC, maar eerlijk gezegd is de Vantage V2 bedoeld voor de hardcore menigte en die geeft misschien toch niet zo veel om deze smerige casual frivoliteiten.

De Polar Vantage V2 is een horloge van vele kwaliteiten. De bouwkwaliteit is uitstekend en zeker een stapje hoger dan die van de originele Vantage V. Het heeft massa’s nuttige tests en gegevens voor serieuze lopers en fietsers om hun vorm te verbeteren en zich efficiënter op wedstrijden voor te bereiden. Beter nog, de meeste tests en gegevens die de Vantage V2 biedt, zijn elders niet te vinden, wat hem des te aantrekkelijker maakt voor de informatie-dorstige atleten.

Het zou mooi geweest zijn als de gebruikersinterface en vooral de navigatie in toekomstige versies van de Vantage serie wat verbeterd waren. De aanraakbediening is nog steeds wat traag, hoewel het scherm iets responsiever aanvoelt dan dat van de Vantage V. Het is grappig dat Polar opschept over de mogelijkheid om uit vier (!) wijzerplaten te kiezen voor de Vantage V2, terwijl Garmin honderden, zo niet duizenden, wijzerplaten beschikbaar heeft voor al zijn horloges.

Ik zou de Polar Vantage V2 zeker aanraden aan iedereen die zijn atletische prestaties naar een hoger niveau wil tillen: er zijn niet veel pols-wearables die zoveel gegevens verschaffen als dit exemplaar.

De Polar Vantage M2

De Polar Vantage M2 weet een goed evenwicht te vinden tussen stijl en inhoud: hij heeft een ruime hoeveelheid functies, zowel sportief als casual, en ondanks alle premium functies kost hij ook niet de aarde. Hoewel fitness wearables nooit een investering zijn, rekenen we erop dat de Vantage M2 zijn gebruikers ten minste een flink aantal jaren goed van dienst zal zijn.

Is er een reden waarom je de Polar Vantage M2 niet zou aanschaffen? Toegegeven, als je een hardcore sporthorloge nodig hebt, vind je de Vantage M2 misschien een tikje te mode-horloge-achtig. Ter verduidelijking, dat is het echt niet, maar Polar probeert de Vantage M2 zeker aantrekkelijker te maken voor gebruikers van smartwatches door bepaalde kleurvarianten aan te bieden (kijk naar jou, Champagne/Gouden Vantage M2).

Onder de motorkap vind je echter een handig – maar geen Android, gelukkig – multisporthorloge dat je effectief kan helpen beter te worden in welke sport je ook beoefent.

De Garmin Fenix 6 Pro

De Garmin Fenix 6 Pro is een prima smartwatch voor iedereen die van de Great Outdoors houdt en hij is vooral goed voor triatleten en trail runners. De Fenix 6 heeft een multisportmodus die het wisselen tussen sportmodi zo eenvoudig maakt als het indrukken van een knop. 

Garmin slaagde erin de formule die de Fenix 5 Plus zo geweldig maakte te verbeteren, door de batterijduur verder te verbeteren en ook de gebruikersinterface aan te passen, die nu veel gemakkelijker is om overheen te kijken, dankzij de nieuwe widget weergave.

Als er iets is, is de Fenix 6 Pro meer robuust dan licht, maar hij is verre van te zwaar. De Titanium versie is 11 gram lichter dan de stalen versie, waarmee hij op gelijke voet staat met andere smartwatches op deze lijst.

De Garmin Fenix 6 serie is echter niet onberispelijk. Ze verkopen niet alleen meer dan veel van de horloges op deze lijst, maar ze zijn ook erg overpowered: het voelt meer als een demonstratie van Garmin van wat hun technologie vermag dan als een goede set functies die hardlopers kunnen waarderen. Het is bijvoorbeeld twijfelachtig of veel mensen de Garmin Fenix 6 zullen willen gebruiken voor navigatie op interessante punten in stedelijke gebieden, hoewel het horloge daartoe wel in staat is.

Niettemin, als je de prijs – en het gewicht – van de Garmin Fenix 6 Pro kunt verantwoorden, moet je er zeker een aanschaffen, want hij voelt gewoon heerlijk aan om de pols en vertegenwoordigt echt waartoe fitness smartwatches in staat zijn.

Multi-sport horloges zijn er in vele soorten en maten, maar als we er twee moesten kiezen om tegen elkaar op te zetten, dan zouden dat de Garmin Fenix 6 Pro en de Polar Vantage V2 zijn. Beide zijn uitstekend op hun eigen voorwaarden, maar benaderen dezelfde taken toch heel verschillend. Hoe verschillend? Ontdek het in ons Polar Vantage V2 vs Garmin Fenix 6 Pro artikel.

Garmin Forerunner 45

Je begint hardlopen serieus te nemen als je eindelijk een Garmin horloge krijgt. Zeker, veel fitness wearables kunnen gebruikt worden om activiteiten bij te houden, maar een speciaal sporthorloge van ‘het’ merk aanschaffen is evenzeer een statement als een geweldig hulpmiddel om je looptechniek te verbeteren. En hoewel we allemaal graag een Forerunner 945 willen hebben, moeten zelfs wij toegeven dat die voor beginnende lopers wat overpowered en te duur is.

Voor hen zou de Garmin Forerunner 45 prima voldoen. Dit lagere middenklasse horloge van Garmin pakt de basis goed aan: het heeft een optische hartslagsensor, ingebouwde GPS, ondersteunt slimme meldingen en ook de Garmin Coach functie. De Forerunner 45 biedt ook een reeks ‘casual’ functies voor geïnteresseerden, waaronder het bijhouden van stress, ‘Body Battery energy monitoring’ en ook algemene fitness-statistieken.

Het 1.04″ scherm heeft een resolutie van 208*208 pixels en het heeft voldoende contrast zodat je de statistieken erop ook bij klaarlichte dag kunt zien. De gebruikersinterface van Garmin is geweldig, want hij probeert je geen vermoeide ogen te bezorgen door te veel informatie te tonen met kleine lettertypes (kijk naar jou, Suunto 5).

De Garmin Forerunner 45 hoef je zeker niet elke avond op te laden. De batterij gaat ruwweg een week mee, misschien meer als 4-5 dagen, afhankelijk van je GPS-tracking activiteit. De batterij laadt ook vrij snel op, nog een brownie-point voor de Forerunner 45.

Wat sportprofielen betreft heeft de Forerunner 45 er heel wat, zelfs een aantal voor sportactiviteiten, zoals Cardio en Elliptische Training, Traplopen, Yoga. Deze moeten worden toegevoegd via de Garmin Connect app. En hoewel de Forerunner 45 waterbestendig is, houdt hij geen wateractiviteiten bij, maar je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je er een douche in neemt.

https://sporthorloge.info/